18 Март 2019понеделник16:35 ч.

Остин - градът на музиката и "силиконовите хълмове"

Или защо "щатът на самотната звезда" тачи петолъчката?

/ брой: 166

автор:Аида Паникян

visibility 941

Само 106 стъпала до... рая, както често наричат местните Mount Bonnell (хълмът Бонел). От върха му може да се види рeка Колорадо и езерото Остин. Но 236,22 м надморска височина е точката, дарена от природата на столицата на Тексас - Остин. Хълмът е известен и като Covert Park. Жители и гости на Остин го посещават с удоволствие особено в почивните дни - има и места за пикник, и места за отдих. "При това напълно безплатно", биха добавили местните. Популярната още от 50-те години на ХIХ в. туристическа дестинация е обявена за историческа забележителност през 1969 г. под номер 6473. Паркът носи името на дарителя на земята, на която е изграден - Франк М. Корт-старши. Някои смятат, че хълмът е кръстен на издателя на местния вестник Джордж У. Бонел, преместил се да живее в Тексас през 1836 г. Други твърдят, че е наречен на Джоузеф Бонел - капитан от Тексаската армия по времето на войната за независимост. Красивата гледка от хълма обаче кара всеки да спре да си задава въпроси кому е кръстен той и да се наслади на природните дадености, които човекът не е успял напълно да поквари. Посетители твърдят, че оттук може да се види най-красивият залез в Остин.
По всички справочници и в интернет може да се прочете, че Остин е 11-и по население в САЩ и четвърти в Тексас, един от най-бързо растящите и развиващи се градове в света. Към 2016 г. населението му е близо 950 000 души, сочи статистиката. Енергийните, космически, биомедицински индустрии дават невиждан тласък на тексаската икономика през последните години. А огромното количество работни места в областта на високите технологии е на път да даде още едно име на столицата на щата -

Силиконовите хълмове

Твърди се, че между 2002 и 2011 г. Тексас привлича близо 1/3 от високоплатените работни места в страната. Така че, отдавна Тексас не е само домът на каубоите, просторните ранчо и на петрола.
Туристът безспорно ще иска да види местния Капитолий. Малко на север е щатският музей на името на 38-ия губернатор на щата лейтенант Боб Бълок. Докато е губернатор, през 1995 г. Бълок, който е радетел за съхраняването на местната история, започва неофициално да обсъжда идеята за щатски музей. През 1997 г. са одобрени плановете и е осигурено финансирането на проекта. Бълок напуска този свят през 1999 г., преди приключването на строежа, а две години по-късно щатът вече разполага с огромен исторически музей, който днес сътрудничи с над 700 музея, библиотеки, архиви, за да създава динамични експозиции и всекидневно да посреща хиляди посетители. Разбира се, мащабите не са сравними с музея по естествената история "Смитсониън" или с музея на четвъртата власт "Нюзеум" във Вашингтон, но и музеят "Боб Бълок" не е никак малък - разполага с 3 етажа от интерактивни експонати. Темата на първия е "Земя". Етаж по-нагоре е темата "Идентичност" и третата тема е "Възможност". Цените на билетите са поносими - 13 долара за възрастни, 11 за пенсионери и военни, 9 за деца от 4 до 17 г. За прожекции в IMAX залите се плаща допълнително в зависимост не само от възрастта на посетителите, но и от продължителността на прожекциите, а преживяването наистина си заслужава. Тук всеки може да разбере защо пред музея има огромна петолъчка и защо наричат Тексас "щатът на самотната звезда" - с този израз местните обозначават предишния си статут на независима република, както и напомнят

за борбата на щата за независимост от Мексико


"Самотната звезда" е на флага на Тексас и на щатския печат, и пред домовете на истинските тексасци.
И като сме се запътили към миналото, интересно място за порасналите деца е Музеят на играчките. Той е на около две години, но ценителите ще открият царството на около 20 000 експоната - тук са смърфовете, героите на "Междузвездни войни", семейство Флинтстоун и компания, първите реклами на "Мъпет шоу", изтрити сцени от "Сезъми стрийт", първата домашна конзола, едни от първите комикси на Ексмен и Спайдърмен... Мили спомени от нашето детство и от детството на децата ни. Експонати, които логично ще предизвикат у внуците ни въпросите: "Ама как сте комуникирали без смартфони и фейсбук?" или "Ама вие наистина ли се забавлявахте с тези играчки? Хи-хи..." 
В Графити-парка не се ходи без предварителна подготовка - необходимо е всеки да си носи боя, да е обут в затворени обувки и да има ръкавици (наоколо няма вода за измиване, няма и тоалетни). И това не е всичко, защото посетителите трябва да с дрехи, които могат да си позволят да се изцапат с боя.
Добре известно е, че Остин претендира да е американската столица на живата музика - тя наистина е навсякъде по улиците. Жителите на града се гордеят с Градския музикален фестивал през март, с Музикалния фестивал на старите заселници през април, с Реге фестивала, със Стрийт фестивала (през май и през септември) и пр., които привличат и много гости, и почитатели от страната и от чужбина. Трудно може да се изброят, но се твърди, че в града има над 250 места за прояви, където

свирят повече от 2000 групи

Остин е градът, в който певецът и актьор Уили Нелсън подновява музикалната си кариера.
Местните ще ви препоръчат като чудесна атракция Аквариума. Според мен не влизайте в него "с голямата кошница", но и не се мръщете надменно, ако преди това сте били в Аквариума във Варна или в Аквариума на щата Флорида в град Тампа. Остинският все пак е значително по-млад и от Варненския (от 1932 г.), и от този на Тампа (1995 г.), а и градът не е "морски". Въпреки това времето, прекарано тук, е истинско забавление и за децата, и за родителите им. В експозицията са представени над 8000 екзотични животни, чиито местообитания са от бреговете на Орегон до островите на Индонезия. Чрез многобройните образователни програми и интерактивни игри Аквариумът дава възможност на децата и учениците да изучат тайните на океана без да е необходимо да изминат дългия път до него, а гостите са насърчавани да хранят рибите и птиците.
Ако в Остин закопнеете за родната кухня, проблемът ви е на 99,9% решен в ресторанта "Кафене Балкан", или както по-често го наричат "при Миленко". Миленко и семейството му ще ви посрещнат радушно. Те са от Сърбия и отлично знаят вкусовете на съседните народи. Затова при Миленко и кебапчето, и шопската салата, и баницата са като у дома.          

Снимки интернет
   

Твърди се, че когато влюбени изкачат заедно хълма, съвместният им живот ще бъде дълъг и безкраен празник. Затова тук често се извършват сватбени церемонии и още по-често се правят предложения за брак


През цялата година в Остин има различни фестивали, но един от най-вкусните е фестивалът на сладоледа

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 117

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 5

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 111

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 100

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 368

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 235

/ брой: 52