21 Ноември 2018сряда00:50 ч.

Борисов нареди на СЕМ да реши конфликта в Детския радиохор

Младите хористи изнесоха протестен концерт под прозорците на Министерския съвет

/ брой: 163

автор:Ростислава Иванова

visibility 210

Премиерът Бойко Борисов призова вчера председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова и Генералния директор на БНР Александър Велев да "оправят проблема" с Детския радиохор. Борисов даде нареждането си към иначе независимите институции преди началото на вчерашното заседание на МС. Повод за това стана протестният концерт пред Министерския съвет на децата заради смяната на диригента им Венеция Караманова с Теодора Димитрова, спечелила още през март конкурса за поста. Хористите пяха протестно и във вторник пред БНР, като предупредиха, че ще продължават с "концертите", докато Караманова не бъде върната на работа. В противен случай децата отказват да заминат на творчески лагер в Кранево.
Протестиращите вече искат оставките на Александър Велев и на директора на звукозаписната компания в БНР Теодосий Спасов.
По нареждане на Борисов министърът на културата Боил Банов покани децата и техните родители в Министерския съвет. На "Дондуков" 1 спешно бяха привикани и София Владимирова, Александър Велев и Теодосий Спасов. Министърът обаче напомни на премиера, че правителството няма право да се меси в спора между ръководството на БНР и детския радиохор, защото "медиите са независими". "Смисълът на демокрацията е медиите да не бъдат под влияние на правителството и премиера и да имат възможност за самостоятелен живот и самостоятелно мнение", подчерта Банов. На това Борисов възрази: "Да, ама са под нашия прозорец. Надявам се шефът на БНР и на СЕМ да си свършат работата. Не заради друго, а защото стоят пред Министерския съвет. Не мога да ги оставя децата да стоят отвън. Да си поемат отговорността", каза той.
Културният министър обясни на протестиращите, че радиото представлява самостоятелен орган от гледна точка на правителството. И когато има претенции от хора в радиото, въпросите трябва да се решават от шефа на СЕМ, посочи Банов. Той бе категоричен, че София Владимирова е човекът, който може да реагира по случая. Министърът подчерта, че новата диригентка на детския радиохор е назначена законно и след конкурс.
По-късно София Владимирова обяви, че страните не са постигнали съгласие, но ще се срещнат и в четвъртък. "Ако и след това нещата не се изяснят, ще поканя представители на радиото в петък в 11 ч. в СЕМ, за да може на място в регулатора да решим този проблем", добави Владимирова. Както тя, така и шефът на БНР увериха, че никога не е стоял въпросът за закриването на Детския радиохор.
Теодосий Спасов пък направи язвителен коментар на случващото се. Той "благодари" на маестра Караманова, че заради нея е имал честта най-накрая да влезе в Министерския съвет. "Народът мъдро е казал: На лъжата краката са къси. Храни куче да те лае", обобщи известният музикант, който подкрепя новия диригент на хора Теодора Димитрова.

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226