26 Март 2019вторник19:24 ч.

Дават 2,5 млн. лв.за изпомпване на мазута от потъналия кораб

/ брой: 163

автор:Ростислава Иванова

visibility 346

Отпускаме близо 2,5 млн. лв. за изпомпване на мазута от потъналия край Созопол американски кораб "Мопанг, съобщи след заседанието на Министерския съвет вчера транспортният министър Ивайло Московски. Сумата била максимално разчетена при 50-дневна операция и пълни резервоари на кораба с 600 тона мазут. Според Московски можело и да не се похарчи цялата сума. Парите са от Фонда за бедствия и аварии и ще бъдат отпуснати на Морската администрация.
Министърът обяви, че операцията ще започне веднага с цялата разстановка на плавателните съдове с барокамери за водолазите и специализираните помпи, които ще изтеглят мазута. Московски отново увери, че след взетите вече мерки разливът в морето е ограничен.
Припомняме, че потъналият преди 97 години плавателен съд изхвърли мазут на 12 август. Оттогава властите не спряха да твърдят, че няма опасност от екокатастрофа.
Междувременно вчера туристи на плажа "Корал" сигнализираха, че и там се е появил мазут от "Мопанг". Журналистът и водолаз Михаил Заимов коментира, че потъналият кораб е изхвърлял мазут и преди. Според него екологичната катастрофа на морското дъно вече е факт. "Има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 т гориво", предупреди Заимов и допълни, че това ще засегне риболовните стопанства, мидените ферми и живота на морското дъно.

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 266

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 58