19 Ноември 2018понеделник12:27 ч.

Назначават 200 организатори на полагането на обществено полезен труд

За последните 6 години над 2 пъти се е увеличил броят на работниците на минимална заплата, критикува правителството Съветът на ЕС

/ брой: 163

автор:Аида Паникян

visibility 238

До края на 2018 г. към общините ще бъдат назначени 200 организатори, които ще контролират продължително безработните при полагането на обществено полезен труд срещу 300 хил. лв. Това става ясно от актуализираната програма за реформи, приета от кабинета. Дейността по новия компонент към Националната програма "Активиране на неактивни лица" ще започне през септември. Вече са пратени писма до 15 общини с най-много хора на социално подпомагане, които са насочени за полагане на обществено полезен труд, става ясно от програмата.
Друга предвидена мярка е "Повишаване на качеството на професионалното обучение", но за провеждането й се необходими промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, които се очаква да бъдат приети в края на 2018 г. 
Както ДУМА вече писа, актуализацията на програмата за реформи е направена по препоръка на Съвета на ЕС. Една от критиките на Съвета е, че дълготрайно безработните, неактивните млади хора, ромите и хората, живеещи в по-бедни и селски райони, продължават да са изправени пред значителни трудности да навлязат или да се върнат на пазара на труда. Прави се препоръка да се обърне по-голямо внимание на повишаването на квалификацията и обучението.
Предоставянето на социални услуги продължава да бъде слабо, е друга забележка от Съвета на ЕС. Оттам критикуват правителството, че минималната работна заплата (МРЗ) се определя без ясен и прозрачен механизъм, а делът на работниците на минимална заплата се увеличил над 2 пъти през последните 6 години. Въпреки това от актуализираната програма не става ясно как се работи по преодоляването на този проблем. "Работата по изготвяне на механизъм за определяне на МРЗ със социалните партньори продължава. Изготвени са нови предложения по проекта на Рамково споразумение за механизъм за определяне на МРЗ", пише в програмата. От нея става ясно, че до 2023 г. ще се провеждат мероприятия за подобряване на условията на живот на уязвимите групи. За социални жилища по оперативната програма "Развитие на регионте" са предвидени 27 млн. лв. за периода от 2014 до 2020 г.

Пожар край Околовръстното в София

автор:Дума

visibility 18

60% от пътната мрежа влиза в тол таксите

автор:Дума

visibility 15

Първан Симеонов: БСП вари ГЕРБ на бавен огън

автор:Дума

visibility 223

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 224

Подготвят среща на върха за Брекзит

автор:Дума

visibility 36

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 215

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 248

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 721

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 205

/ брой: 224