18 Ноември 2018неделя21:36 ч.

БМП Т-15 се завърна

Няколко нови оръжейни системи бяха показани на изложението "Армия-2018"

/ брой: 163

автор:Георги Георгиев

visibility 201

Няколко нови оръженийни системи бяха демонстрирари на открилия се във вторник Международен военнотехнически форум "Армия-2018" в Кубинка, край Москва.
Държавната корпорация "Уралвагонзавод" представи след продължителна пауза нов вариант на тежката бойна машина на пехотата Т-15, част от семейството бронирани платформи "Армата". След като беше представена за първи път пред широка публика през 2015 г. по време на юбилейния Парад на победата, Т-15 повече не бе демонстрирана, което породи редица слухове за състоянието на този проект. Предишният вариант на Т-15, която е с брониране като за основен танк и комплекс за активна защита "Афганит", бе оборудван с боен модул "Бумеранг-БМ". Точно такъв се използва и на "обикновената" БМП Б-11 "Курганец" и БТР К-17 "Бумеранг". Той има 30-мм автоматично оръдие, четири дозвукови противотанкови ракети "Корнет" и лека картечница.
Сега тежката БМП се появява отново, но вече с въоръжение, което е адекватно на отредената й роля и тонаж, и вероятно ще й бъде щатно установено. Новият необитаем боен модул АУ220М "Байкал" представлява 57-мм автоматично оръдие, разработка на научноизследователския институт "Буревестник", част от "Уралвагонзавод". С оръдието е спрегната 7,62-мм картечница и две свръхзвукови противотанкови ракети "Атака". 57-мм оръдие, което е усъвършенстван вариант на зенитното С-60, ще позволи на Т-15 да поразява по-голяма номенклатура от цели на бойното поле.
Друга новост, показвана за пръв път, е зенитно-ракетният комплекс с малък обсег на действие "Сосна", със зенитни ракети "Сосна-Р" с лазерна система за насочване, базиран на шаси МТ-ЛБ. Той се разработва от конструкторското бюро "Нуделман", част от държавната корпорация "Ростех", и е предназначен да замени ЗРК "Стрела-10" в сухопътните войски, който се намира на въоръжение от 1976 г.
"Сосна", според конструкторите си, може да поразява практически всички видове летящи цели да далечина до 10 км и на височина до 5 км. На една машина са разположени оптикоелектронната система за управление, средствата за откриване и съпровождане на целите, и 12 ракети "Сосна-Р". Големият боекомплект (на "Стрела-10" - 4 ракети) правела излишна машината за презареждане. ЗРК "Сосна" може да обстрелва цели по време на движение и е нечувствителна към противниковите радиолокационни и оптически средства за борба.
За пръв път пред обществеността бе представен и ЗРК със среден обсег на действие "Бук-М3". Досега машината бе показвана само пред отбрана публика, като египетска военна делегация през 2016 г., припомня блогът bmpd. В състава на дивизон "Бук-М3" влизат команден пункт, радар, две огневи установки с шест зенитни ракети (на предишните модификации - четири), една или две транспортно-пускови установки с 12 зенитни ракети и една транспортно-зареждаща машина. Така, в сравнение с предните модификации на ЗРК "Бук", готовите за изстрелване ракети в един дивизион нарастват до 36 единици.Тежка БМП Т-15 с новото 57-мм автоматично оръдие и ПТУР "Атака". Бордовите екрани са свалени
Новият ЗРС "Сосна", който ще замени ЗРК "Стрела-10" в сухопътните войски
Снимки Михаил Жердев/bmpd

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 12

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 23

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 39

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 16

/ брой: 224