22 Март 2019петък23:20 ч.

МОН прави карта за потребностите от учители

В министерството не обсъждат вариант квалифицирането на педагозите да става само във висши училища

/ брой: 161

автор:Велиана Христова

visibility 865

До края на тази година в МОН ще заработи информационна система, която ще картографира търсенето и предлагането на учители в различните райони на страната, съобщи вчера министър Красимир Вълчев. Има райони, в което учителите са достатъчно на брой и това позволява да се подмлади съставът им, като се пенсионират придобилите право на това, каза той. В други райони обаче недостигът на учители е по-голям и за тях може да се търси решение, като бъдат оставени на работа и учители, които са пенсионирани, или пък висшисти от различни специалности, придобили педагогическа правоспособност. Всяка година преди началото на учебната година има търсене и недостиг на учители, като в последните години средногодишно над 5000 учители се пенсионират, припомни Вълчев. И през тази година се очаква между 4500 и 5000 учители да излязат в пенсия, но още не се знае колко от тях ще останат на работа. В картографиращата система ще могат да се регистрират и дипломанти на висшите училища, които биха желали да придобият право за преподаване в училище. Те ще заявяват в кои общини и по кои учебни предмети могат и искат да преподават. В системата ще има информация и за всички педагогически специалисти, които навлизат в пенсионна възраст и така ще може да се прогнозира търсенето на учители, обясни Вълчев.
Министърът не е привърженик на идеята, предложена от някои ректори, приетите в педагогически специалности да подписват договор, че примерно 5 години ще работят в училищата. Това би отблъснало кандидатите, младите хора искат повече възможности за трудова реализация и по-бързо постъпване на работа. Затова изходът засега е по-високи заплати за учителите, те трябва да достигнат дори до 120 на сто над средната заплата за страната, смята Вълчев.
Най-много незаети учителски места към момента има за специалисти по математика, физика, химия, чужди езици, за ресурсни учители. От МОН признаха, че в София има недостиг на 650 учители, но министерството няма обобщена информация колко учителски места в страната не са заети.
МОН не обсъжда вариант квалифицирането на учителите да става само във висшите училища, както предлагат и ректори, и педагози, а не в частни структури. Към началото на учебната година обаче ще бъдат сформирани екипи за контрол на т.нар. доставчици на образователни услуги, които трябва да са регистрирани в системата, обещаха от МОН.
Тъй като 15 септември тази година е в събота, първият училищен звънец ще удари на 17-ти в понеделник, уточни Вълчев. В момента в около 900 училища текат ремонти, но повечето са малки. В 100 училища има цялостен ремонт, който се финансира по европрограмите за региони в растеж и за развитие на селските райони. От тази есен се открива едно изцяло ново училище - Професионално училище по информационни технологии в Бургас. В професионалните гимназии е даден срок до 10 септември да се запълнят паралелките в някои специалности, за които няма наплив от кандидати.    

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56