19 Март 2019вторник17:56 ч.

Масова безотговорност

/ брой: 161

автор:Мая Йовановска

visibility 684

Властта се юрна да демонстрира голяма загриженост за пострадалите от фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик". Дали това е действителната причина за всички "чупки", на които се нагледахме през последните два дни? Ако разчетем по-внимателно това, което ни се съобщава, ситуацията започва да прилича на опит за замитане под килима на голяма част от истината и за прехвърляне на вината върху една-единствена глава. Това засега е шефката на застраховането в Комисията за финансов надзор - Ралица Агайн. Вчера след среща в МС финансовият министър Владислав Горанов призова тя да си даде оставката. Не я уволни, защото няма такива правомощия, но искането на оставката й е директно насочване на вината единствено и само към нея. КФН, разбира се, носи вина и най-малкото трябваше да предупреди по-рано какво ги очаква 200-те хиляди потърпевши, ама...
Като част от нейните пропуски Горанов посочи, че комисията е неглижирала ниските цени на застраховките "Гражданска отговорност", с които дружеството е привличало клиенти, както и че регулаторът не бил подготвен и не знаел какви мерки трябва да предприеме, след като е станало ясно, че дружеството обявява фалит.
Интересно е обаче дали като голям специалист по финансовите дела, че и като министър, макар и не официално уведомен от КФН, Горанов не е бил наясно какво следва от фалита на чуждо застрахователно дружество? Защото, още когато се появи първата информация през май, че лицензът на кипърската компания е отнет, за експертите е било абсолютно известно какво очаква ония с полиците на "Олимпик". Дали финансовият министър хич хабер си е нямал?
Междувременно бе обявено, че прокуратурата започва проверка по случая. Цацаров ще проверява начина на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Агайн. Следва обаче още едно доста интересно съобщение -  че проверка ще има и от Държавната агенция "Национална сигурност". Защо е интересно? Първо се връщаме обаче към обвинението на Горанов към Агайн, че комисията е неглижирала ниските цени на застраховките, с които дружеството е привличало клиенти. И питаме нещо много просто: нали ДАНС трябва да бди за националната сигурност, преди нещо да се е случило, защо тогава агенцията не е проверила по-отрано мъти ли се нещо около "Олимпик", а не чак на този етап да бъде включвана в разследването? Най-малкото за какво получават пари всички тия структури по дяволите!
Да припомним и изявлението на премира Бойко Борисов по случая, който преди два дни, явно след консултации какво да говори, заяви: "Ще положим всички усилия да помогнем, доколкото ни позволява законът". И продължи обаче абсолютно на контра, че с обезщетения нямало как да се помогне, щели да помогнат с юристи. И най-интересното - че властта щяла да предложи на българските евродепутати да направят предложения за промяна в европейското законодателство, за да се избегнат подобни случаи. Сега ли, Борисов, господата от правителството, че и техните съветници разбраха за подобни пропуски в законодателството, а? Днес, след като полици за над 9 млн. лв. на 200 хил. потърпевши изгоряха ли се сетихте, че има проблем със законите? Колко удобно, нали! Така и властта, и контролните органи се опитват да си измият ръцете с европейските правила. На това му се вика масова безотговорност.

 

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 53

ЕС иска яснота около Брекзит

автор:Дума

visibility 5

Съдят "Туитър" за дискриминация

автор:Дума

visibility 15

Ердоган сипе закани след терора в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 53

Мей иска отлагане на Брекзит в писмо до Доналд Туск

автор:Дума

visibility 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 248

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 483

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 280

/ брой: 53