10 Декември 2018понеделник14:00 ч.

Олимпийска наглост

/ брой: 160

автор:Мая Йовановска

visibility 579

Трябваше да минат близо 5 месеца, откакто Комисията по финансов надзор официално е уведомена от кипърския надзорен орган за проблемите на застрахователя "Олимпик", но чак след като ножът опря до кокала на родните клиенти на злополучната компания, нашите управници започнаха на час по лъжичка да дават някаква информация на потърпевшите. А тя в повечето случаи е в оправдателен режим. Че видите ли КФН нямала правомощия, че не можело на ужилените, които трябва втори път да извадят пари за задължителната полица, да им бъде гарантирано, че ще си получат вложените средства, че трябвало първо решение на съда в Кипър, после да се наредят на дългата опашка на кредиторите на компанията, пък може и да получат нещо, ама не било сигурно. МВР пък "великодушно" съобщава, че на първо време няма да гони тези, дето нямат нови застраховки. Що ни баламосвате?
Къде и защо през цялото това време от май до 18 август - датата, от която падат полиците на "Олимпик", и контролният орган, че и държавата спаха и мълчаха? А най-паче защо на българския пазар е допусната компания, за която няма гаранция, че при фалит хората ще си получат парите, ако е така?
И всичките обяснения на Вечната Амбър, зам.-шефката в КФН по застраховането Ралица Агайн, са само опити да се измъкне от въпросите. А преди по-малко от две години беше правен преглед на застрахователните дружества и не чухме нещо да не е наред. Бойко Борисов пък с присъщата си шизоидна способност да се поставя извън нещата, за които иначе той като премиер носи отговорност, най-нагло препоръча на хората да внимават в какви компании правят застраховките си. Скандално! Но така е явно в държавата на Борисов. Никой за нищо никога не носи никаква отговорност.
Да им се чудиш и на онези 200 хиляди, които вече са платили веднъж. Вместо масово да излязат на улицата и да питат защо им искат втори път да се цакат, а никой не поема ангажимент дали ще получат обезщетение, те мълчат и голяма част от тях вече си направиха нова застраховка. На протест излязоха само шепа хора. То и това поведение е разбираемо, защото всеки гони и срокове, и задачи и не ще да си има още проблеми, освен повторното плащане, ама и агнешкото им мълчание само затвърждава убеждението у управляващите, че са на прав път, като ни тъпчат с олимпийска наглост. А казусът се оказа доста по-голям, защото на куката са се хванали и една от най-големите болници в страната - "Пирогов", както и три общински болници в Пловдив.
Левицата обаче не мълчи. БСП поиска извънредно заседание на парламента заради случая "Олимпик". Държавата може и е длъжна да помогне, заяви Корнелия Нинова, защото има механизъм. Сега остава да разберем дали насред август у властта, а и у депутатите от управляващата партия има воля казусът да бъде разрешен. Или 200 хил. ще си платят за нова застраховка, която вече е и по-скъпа, и ще пият по една студена вода.

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 239

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 29

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 128

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 96

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 282

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 331

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 239