11 Декември 2018вторник05:38 ч.

Здравните грижи по домовете са в сивата икономика

Пациенти съобщават за съмнителен сайт, на който медицински сестри предлагат услуги по домовете

/ брой: 159

автор:Аида Паникян

visibility 559

Грижите от здравни специалисти, извършвани по домовете и предназначени за възрастни хора и пациенти, изписани от стационар, е преминала изцяло в сивата икономика, без контрол и без регламент. За това алармират от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
"Няма ясно разписан законов регламент за извършване на здравни грижи в извънболничната помощ под формата на частна практика в рамките на професионалната компетентност и отговорност на специалистите по здравни грижи". Това пише в отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев председателката на УС на БАПЗГ Милка Василева. Повод за писмото й е сигнал от пациентската организация "Заедно с теб" за съмнителен сайт за обяви за медицински сестри, които предлагат посещения по домовете и медицински дейности. От съсловната организация са категорични, че има парадокс: от една страна, има наредба на МЗ от 8 февруари 2011 г. за професионалните дейности, които медицински сестри, акушерки и асоциирани медицински специалисти могат да извършват по назначение или самостоятелно, от друга - липса на регламент при извършването на дейности по здравни грижи в частната практика.
За да извършват дейности по домовете, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и др. трябва да се регистрират по Търговския закон и без контрола на РЗИ и БАПЗГ, но няма гаранция за тяхната професионална компетентност и качеството на извършените дейности, обясняват от БАПЗГ. Законовият вакуум дава възможност на хора без медицинско образование да се регистрират в съмнителни сайтове, които предлагат здравни грижи по домовете и по този начин получават безпрепятствена възможност да извършват опасни за здравето на пациентите услуги.
От "Заедно с теб" получили сигнал срещу сайта от пациент, на когото трябвало да се направи вливане в домашни условия по лекарско предписание. Потърсил услугата в интернет, в сайта медицински сестри.com намерил сестра, но тя така и не дошла. Втората намерена все пак се явила. "Направи ме на решето, но вливане не успя да направи. Потърсих връзка с този портал, за да си реша проблема. Изненада - връзка няма", пише в писмото, цитирано от "Заедно с теб". От него става ясно, че 16-годишната дъщеря на пациента се регистрирала безпрепятствено в портала като "медицинска сестра". Същия опит направила по-късно и представителка на "Заедно с теб". Тя също получила изключително лесен достъп, дори предложение да бъде публикувана ВИП обява за дейността й "медицинска сестра" срещу 59 лв. за 3 месеца. Никой не й поискал нито диплом за завършено образование, нито друг документ, удостоверяващ професионалната й квалификация, въпреки че на сайта има изрично изискване, че "Регистрацията Ви ще бъде одобрена след проверка на Дипломата за медицинска квалификация". Разписани са и условия за регистрация: кандидатът да притежава диплома за медицинска сестра (или фелдшер) от акредитирано учебно заведение в страната или ЕС, да има поне 2 години опит в здравната сфера, да може да извършва манипулации в по домовете, да не е осъждан/а или следствен/а и да спазва медицинската етика и норми, но очевидно те не се спазват.

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240