21 Април 2019неделя16:03 ч.

Здравните грижи по домовете са в сивата икономика

Пациенти съобщават за съмнителен сайт, на който медицински сестри предлагат услуги по домовете

/ брой: 159

автор:Аида Паникян

visibility 775

Грижите от здравни специалисти, извършвани по домовете и предназначени за възрастни хора и пациенти, изписани от стационар, е преминала изцяло в сивата икономика, без контрол и без регламент. За това алармират от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
"Няма ясно разписан законов регламент за извършване на здравни грижи в извънболничната помощ под формата на частна практика в рамките на професионалната компетентност и отговорност на специалистите по здравни грижи". Това пише в отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев председателката на УС на БАПЗГ Милка Василева. Повод за писмото й е сигнал от пациентската организация "Заедно с теб" за съмнителен сайт за обяви за медицински сестри, които предлагат посещения по домовете и медицински дейности. От съсловната организация са категорични, че има парадокс: от една страна, има наредба на МЗ от 8 февруари 2011 г. за професионалните дейности, които медицински сестри, акушерки и асоциирани медицински специалисти могат да извършват по назначение или самостоятелно, от друга - липса на регламент при извършването на дейности по здравни грижи в частната практика.
За да извършват дейности по домовете, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и др. трябва да се регистрират по Търговския закон и без контрола на РЗИ и БАПЗГ, но няма гаранция за тяхната професионална компетентност и качеството на извършените дейности, обясняват от БАПЗГ. Законовият вакуум дава възможност на хора без медицинско образование да се регистрират в съмнителни сайтове, които предлагат здравни грижи по домовете и по този начин получават безпрепятствена възможност да извършват опасни за здравето на пациентите услуги.
От "Заедно с теб" получили сигнал срещу сайта от пациент, на когото трябвало да се направи вливане в домашни условия по лекарско предписание. Потърсил услугата в интернет, в сайта медицински сестри.com намерил сестра, но тя така и не дошла. Втората намерена все пак се явила. "Направи ме на решето, но вливане не успя да направи. Потърсих връзка с този портал, за да си реша проблема. Изненада - връзка няма", пише в писмото, цитирано от "Заедно с теб". От него става ясно, че 16-годишната дъщеря на пациента се регистрирала безпрепятствено в портала като "медицинска сестра". Същия опит направила по-късно и представителка на "Заедно с теб". Тя също получила изключително лесен достъп, дори предложение да бъде публикувана ВИП обява за дейността й "медицинска сестра" срещу 59 лв. за 3 месеца. Никой не й поискал нито диплом за завършено образование, нито друг документ, удостоверяващ професионалната й квалификация, въпреки че на сайта има изрично изискване, че "Регистрацията Ви ще бъде одобрена след проверка на Дипломата за медицинска квалификация". Разписани са и условия за регистрация: кандидатът да притежава диплома за медицинска сестра (или фелдшер) от акредитирано учебно заведение в страната или ЕС, да има поне 2 години опит в здравната сфера, да може да извършва манипулации в по домовете, да не е осъждан/а или следствен/а и да спазва медицинската етика и норми, но очевидно те не се спазват.

Честита Цветница!

автор:Дума

visibility 161

До 18 градуса на Цветница

автор:Дума

visibility 141

Шести сме в Европа по заразени с морбили

автор:Дума

visibility 180

Борисов: Правим паркове, за да се събират БСП

автор:Дума

visibility 274

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 948

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 405

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 545

Демонстрации за мир в Германия

автор:Дума

visibility 225

Напрежение край Триполи

автор:Дума

visibility 247

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1380

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 897

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 1067

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ