24 Март 2019неделя18:39 ч.

От 1500 до 3000 лв. ще са добавките за млади учени

/ брой: 158

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

Държавата ще връща млади учени с добавки от 1500 до 3000 лв. към заплатите за постдокторанти, ако работят в държавни научни и образователни институции. Отделно стипендиите на докторанти ще бъдат увеличени и ще има стимулиране на млади учени. 5 млн. лв. на година пък ще е стойността на програмата за млади учени и постдокторанти. Това съобщиха след вчерашното заседание на Министерския съвет просветният министър Красимир Вълчев и шефът на БАН Юлиян Ревалски.
Правителството одобри постановление за условията и реда за предоставяне на стипендии на докторантите. Програмите за финансиране са 11 и са на обща стойност 61 млн. лв. Повечето дейности са с 3-годишен срок на изпълнение. За тази година са предвидени 18 млн. лв. от бюджета за стартиране на изпълнението на част от програмите. С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите, обясни Вълчев.
Той отчете, че в последните години докторантите се увеличават, но много от организациите и училищата били с ниска оценка. Затова МО предлага диференциран подход - "там, където в най-голяма степен докторантите са ангажирани с научна дейност, да получат такива средства", уточни министърът. По компонента за млади учени ще бъдат предоставяни от 200 до 500 лв. допълнително, ако съответният учен има трудово правоотношение, и до 900 лв., ако няма такова. В момента стипендията за докторант е 500 лв. Ревалски пък заяви, че за първи път от 30 години насам държавата има политика за спиране на изтичането на мозъци.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56