20 Ноември 2018вторник20:49 ч.

Левицата ще съдейства за работещи закони за ТПК

Необходими са повече стимули за работодателите, за да наемат хора с увреждания, смятат от трудово-производителните кооперации

/ брой: 157

автор:Аида Паникян

visibility 464

БСП се ангажира да внесе законодателни промени, които реално да работят за активното участие на трудово-производителните кооперации в икономиката на страната. Това стана ясно след вчерашната среща на Крум Зарков, Деница Златева и Атанас Зафиров от БСП с представители Националния съвет на ТПК в България. От левицата бяха категорични, че ще използват експертния опит на ТПК за развитието на социалната икономика и насърчаването на кооперативната дейност, която има за цел да интегрира хората с увреждания. През септември ще започне поредица от работни срещи между експерти от НС на БСП и от НС на ТПК, подчерта Златева. На тях ще бъдат обсъдени законодателни мерки в областта на интеграцията на хората с увреждания, образованието, данъчната политика.
"Визия за България" е алтернатива на сегашното управление на България, а основен ключ в икономическата алтернатива, която предлагаме от БСП, ще бъдат кооперациите като качествено друг вид на икономика. Не икономика, която работи за няколко души - далеч ситуирани акционери, а работи за хората, които произвеждат. Затова намерихме много допирни точки между нашата Визия и битките на ТПК", подчерта зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Той е категоричен, че това е политика, която интегрира и създава работни места. България има огромен потенциал по отношение на кооперациите и сме твърдо решени да го използваме, допълни депутатът от БСП.
България не само има потенциал, но има и традиции по отношение на кооперациите. В ЕС те са основен двигател на социалната икономика. Но у нас този потенциал не се използва достатъчно, категоричен е председателят на НС на ТПК Стилиян Баласопулов. Според него са необходими ясно разписани ангажименти на държавата в подкрепа на социалната икономика. В процеса на трудова интеграция на хората с увреждания е необходимо да бъдат включени и общините, смятат от ТПК. Според Беласопулов необходими са повече стимули, а не санкции за работодателите, за да наемат хора с увреждания.
ДУМА припомня, че преди няколко години бяха приети промени в Закона за обществените поръчки, които даваха предимство на ТПК, но други нормативни актове ги ограничават.Знаково е, че първата голяма среща, която правим, е с НС на ТПК, защото един от основните елементи във "Визия за България" е социалното предприемачество и социалната икономика, каза Златева

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 18

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 22

/ брой: 226