17 Август 2019събота15:07 ч.

Софийската опера с приоритет към млади таланти

Културният институт предлага нов репертоар с богатство от композиторски стилове и епохи

/ брой: 157

автор:Дума

visibility 939

Сезон 2018/2019 г. започва като естествено продължение на предхождащия го динамичен и донесъл на театъра и на националната оперна култура нови творчески върхове и международно признание. Операта на Любомир Пипков "Янините девет братя" бе представена в Москва, заедно с балета "Корсар" и тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга". Преди това се състоя гостуването на Софийската опера в Германия, родината на композитора, и представяне пред немската и международна публика на най-трудната в творчеството му за интерпретация тетралогия на "Пръстенът".
Доказателство за доверието и интереса към Софийската опера е вече разработеният "оперен туризъм" с присъствие на зрители от цял свят. Те пристигат специално както за Вагнеровия фестивал в София и за "Опера на върховете" в Белоградчик през юли, така и през целия сезон за редовните представления в репертоарната програма. Софийската опера беше избрана от световната организация "Опера Европа" да бъде домакин на международен форум, който събра специалисти по бизнес и финанси, човешки ресурси, маркетинг и комуникации, техника и производство. Повече от сто представители на оперни театри от цял свят присъстваха на спектакли, включително на премиерата на "Янините девет братя" от Пипков и рядко изпълняваната "Лакме" от Делиб.
Нова, интересна и привличаща репертоарна програма с богатство от композиторски стилове и епохи предлага сезон 2018/2019. Операта стимулира развитието и дава шанс на млади таланти - нови гласове за оперната сцена, откриване на територии за среща с млада публика, художествени търсения на различни места за спектакли на открито, създавани в хомогенен синтез на исторически и природни дадености с върхове на оперната и балетната драматургия, но интерпретирана по нов начин и за нов живот на шедьоврите на българската и световната класика, инвестиране в проекти и подобрения в материалната база, стремеж към ефективен маркетинг и комуникации за още по-голямо разгръщане социално-културната роля и задачи на Софийската опера - ето с каква огромна отговорност и задачи сме планирали програмата си в новия сезон, посочват от института.
Международната дейност в паралел с националната е друго доказателство за сериозните ангажименти и авторитет на Софийската опера и балет. Още в началото на сезона се осъществява седмото гостуване на театъра в Япония с две постановки на "Кармен" и Турандот", а също и гастрол на балетната трупа в Гърция. Разнообразната и насочена към различна аудитория и интереси художествено-творческа дейност се реализира на няколко сцени: голяма, малка камерна, залата за среща с най-младата публика - бебоците със своите родители, двете сцени в парка на Военната академия, крепостта в подножието на Белоградчишките скали и пещерата "Магура".

Мъртва риба изплува край Руен

автор:Дума

visibility 134

3/4 от жилищата са от социализма

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 157

НАП се хвали, че нарушенията по морето намалявали

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 157

Букурещ затваря центъра си за стари автомобили

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 157

В Дания пуснаха ипотека с отрицателна лихва

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 157

Пожар във фабрика в Сърбия

автор:Дума

visibility 170

Паника на метростанция в Ню Йорк

автор:Дума

visibility 1364

САЩ поискаха изземване на иранския танкер

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 157

Корбин ще опита да свали Джонсън

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 157

Особена порода

автор:Ина Михайлова

visibility 1256

/ брой: 157

Пацо във Валенсия, където съдят за корупция

visibility 370

/ брой: 157

Гербаджийска идеология на безпросветието

автор:Юри Михалков

visibility 526

/ брой: 157

Без какво можем и без какво не можем

автор:Лозан Такев

visibility 261

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ