26 Март 2019вторник19:21 ч.

Начева и Цонов са №1 за юли

/ брой: 157

автор:Владимир Николов

visibility 363

Световната шампионка в тройния скок за девойки (до 20 години) от Тампере 2018 Александра Начева и треньорът й Стойко Цонов получиха признание за представянето си през сезона. 16-годишната пловдивчанка стана Спортист на месец юли в анкетата на Пресклуб "България", а Цонов бе отличен като Треньор на месеца. Миналия месец Начева спечели сребърен медал на европейското за девойки до 18 г. в Дьор, а седмица по-късно триумфира и със световната титла при 20-годишните, като постави и нов национален рекорд от 14,18 за девойки до 18 г.
"Доволна съм, на европейското за девойки можеше да е малко по-добре представянето ми, но може би и късметът ми изигра лоша шега. Седмица по-късно се поправих на световното. Можеше да е и по-хубав резултатът, но бях малко изморена", каза Начева.
Тя коментира и емоциите около своя дебют на континентален форум при жените. В Берлин миналата седмица пловдивчанката постигна 13,39 м в квалификацията в тройния скок и не успя да намери място сред финалистките. "На европейското в Берлин бях доста развълнувана, очаквах да се представя по-добре, но за мен това е ценен опит - гледах големите състезатели как загряват, как тренират и това ще ми помогне в бъдеще", допълни пловдивчанката.
"На европейското за девойки се получиха някои проблеми - не беше до късмет, а беше много зле технически изпълнено. Това беше денят на Висенте. Има състезатели, които в определен ден няма как да ги биеш, състезанието си е тяхно. Имах опасения дали ще се възстанови за световното в Тампере, защото имаше пътувания между състезанията. Още на квалификацията обаче разбрах, че това е нашето състезание. Тогава тя изпълни втория си опит много добре и разбрах, че това е нашето състезание и няма кой да я спре. До финала тя това не го знаеше, защото тези неща не се коментират със състезателите", каза Цонов и коментира участието на възпитаничката си на европейското в Берлин. "Тя искаше да отиде, реших да й разреша да види за какво става дума. Подготовката за това европейско беше много по-добре от тази за световното - в деня преди квалификацията беше много добре, но скочи около 1 м по-малко. Това се случва често на млади състезатели, когато се сблъскат с по-големите. Това няма да го позволя отново - ще се постарая, когато се сблъскваме с големите, да се сборим с тях. Смятам, че това ще я амбицира да се представя по-добре в бъдеще", добави Цонов.

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58