24 Март 2019неделя03:44 ч.

Резил за Гинес

/ брой: 156

автор:Альона Нейкова

visibility 1319

Опитът да бъде направен рекорд за най-голямо българско хоро на Рилските езера бе категорично опорочен, след като в социалните мрежи преди дни светкавично се разпространи компрометираща снимка на 14 души в народни носии, нагазили в кристалното огледало на защитена територия, въпреки всички съществуващи правила и забранителни табели. По стара българска традиция целокупното виртуално пространство, а след това и повечето сутрешно-летни телевизии бяха залети с цунами от нелицеприятни коментари с явни обидни квалификации по адрес на танцьорите, организаторите, МОСВ и кого ли още не. И като че ли тези факти не са срамни сами по себе, та някои по-настървени хейтъри започнаха радостно и в захлас като невидели да дълбаят в калта, за да открият (не)съществуващи роднински връзки и политическо-архитектурни пристрастия на съпричастните към случая...
Ясно е и на всяко дете обаче, че нито един от участващите в хорото не е отишъл в Национален парк Рила, за да размъти умишлено водите на езерата. В еуфорията, че евентуално може да влязат в Гинес с фолклорни стъпки и български трикольор в ръце, и да прославят страната ни по света, децата от пазарджишкия танцов състав "Чудесия" направиха откровена глупост. И си платиха за нея не с финикийски знаци, а с честта си и със заклеймяването на същинския смисъл на инициативата. Ако са умни, със сигурност ще успеят да направят адекватни изводи от станалото. В противен случай никакви космически глоби, публични порицания и указания свише постфактум, не биха могли да допринесат за надграждането на ценностната им система.
Но нека бъдем честни: нима няколкоминутният престой на развълнувани тийнейджъри в ледено езеро ще доведе до по-голяма екокатастрофа на мястото, отколкото непрекъснатият поток от желаещи нерегламентирано да се качат в планината с лично МПС? А за скандалния незаконен и опасен лифт, чиято долна станция се намира върху свлачище, ще има ли наказани и глобени? Май за отговори на тези (и много други) въпроси още никой не е измислил категория за Гинес.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56