15 Декември 2018събота03:12 ч.

Частните фирми в НИМХ остават публична тайна

Борисов заповяда БАН и институтът да се разберат до идната сряда

/ брой: 156

автор:Велиана Христова

visibility 597

Нито дума не се чу и вчера за трите частни фирми и едно НПО на директора на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН проф. Христомир Брънзов. Както ДУМА писа, те са със сродни на института дейности и търгуват дори с него. Така Брънзов като директор на публичен институт работи с Брънзов като шеф на лични фирми. С това се нарушават два закона и Уставът на БАН, който изрично забранява директорите в БАН да имат частни фирми. Публичната тайна обаче не бе и спомената на срещата в МС вчера между премиера Борисов, министър Красимир Вълчев, председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателя на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Повод за срещата бяха острите протести и твърдения на НИМХ, че Общото събрание (ОС) на БАН го ощетява финансово, заради което институтът иска да премине от академията към МОН.
 Борисов нареди БАН и НИМХ да намерят решение за спора помежду си в срок до идната сряда, 22 август, иначе щял да го реши той. Според министър Вълчев двете страни ще търсят варианти за по-голяма самостоятелност на НИМХ. Конфликтът се разду, след като Брънзов обвини ОС на БАН, че ощетило института му при разпределянето на субсидията. От изнесените в ОС данни обаче стана ясно, че още миналата година БАН е дала на НИМХ 800 хил. лв. за покриване на увеличените по закон минимални работни заплати и средните заплати на реалния персонал в НИМХ са по-високи, отколкото в другите институти. Субсидията на НИМХ за тази година е над 8,94 млн. лв. и е увеличена с 1,1 млн. лв. спрямо 2017-а. Конкретно за оперативните дейности на НИМХ разходите за ток, вода, отопление се плащат от БАН на 100%, а за научните институти - на 50%. Самото разпределяне на академичната субсидия между институтите се извършва по правила, включващи норми за научна дейност, оперативна дейност и пр. До момента БАН е платила и над 2,9 млн. лв. членски внос във водещите европейски спътникови и информационни метеорологични организации. Отдавна НИМХ получава и по 2 млн. лв. годишно от МОСВ. От публичните изяви, излезли от името на НИМХ, не става ясно дали работещите там знаят тези факти. 
Според министър Вълчев проблем са създали допълнителните 15 млн. лв., дадени на БАН т.г., НИМХ твърдят, че от тях са им дадени по-малко. Тези пари обаче са разпределяни за постигнати научни резултати, а учените в НИМХ са само 99 от 700 души щат. Одит на института ще бъде направен от одитното звено на МОН, защото Брънзов изгони на два пъти одиторите на БАН, които по решение на ОС и със заповед на председателя Ревалски трябваше да извършат проверка на финансите му.
Според работещи в НИМХ енергийни договори за стотици хиляди, каквито преди е имал институтът, сега са към частните фирми на Брънзов. Председателят Ревалски обаче над три месеца не предприема нищо по въпроса, Вълчев - също. Над закононарушенията на Брънзов е разпрострян чадър, негодуват отдавна потребители в мрежата. Той самият вчера заяви, че е недоволен от срещата при Борисов, очаквал "по-категорична позиция" и НИМХ да премине към МОН, "понеже не сме крепостни селяни". Според акад. Ревалски от идната година оперативни дейности като тази на НИМХ може да се финансират пряко, без ОС да ги разпределя. 
 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243