23 Март 2019събота21:52 ч.

Шок след шок

/ брой: 155

автор:Евгени Гаврилов

visibility 817

Държавният монополист "Булгаргаз" умело използва лятното безвремие, което обичайно се спуска над държавата през август, и реши да ни подготви за поредния ценови шок, който се задава от есента. На сайта си газовият доставчик обяви, че най-вероятно ще поиска от началото на октомври синьото гориво да поскъпне с още 14%. По правило предложението за новите цени трябва да бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране до 10 септември, а регулаторът да вземе своето решение до 30 септември. Поредното поскъпване пак по правило се оправдава основно с международното положение - очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос и по-високия курс на щатския долар спрямо лева. 
Последно КЕВР определи от 1 юли 2018 г. поскъпване с 10.8 % сто вместо с поисканите от "Булгаргаз" 18.05%. Комисията откри в повече пари, събрани от "Булгаргаз" от предишни цени и реши през юни да ги приспадне от тарифата, което предизвика недоволството на газовия доставчик. Той обвини регулатора, че не изчислява правилно надвзетия и недовзетия му приход и в сегашното повишение вкарва и несъбраните суми по цените, които според дружеството са по-ниски от тези, на които внася руския газ у нас.
По груби сметки се оказва, че за по-малко от две години природният газ у нас е поскъпнал с над 50%. Въпреки, че в края на миналата година той леко поевтиня, общо през 2017 г. цената му хвръкна с близо 30%. Ако и това искане за поскъпване бъде удовлетворено от КЕВР, то ще бъде четвъртото поред, защото от началото на тази година цената на газа непрекъснато расте. Повишението от 1 януари беше 2.75% ("Булгаргаз" поиска 2.83%), от 1 април тя се покачи с още 2.6%, докато искането на държавната компания тогава беше за 4.82%. На 1 юли поскъпването беше 10.81% при поискани над 18%.
Ако сега КЕВР реши, че цената ще се повиши с повече от 5%, тя ще се отрази на всичко по веригата. По закон ще се наложи и нова актуализация на тарифите за парното и тока, произвеждан по комбиниран способ от топлофикационните дружества, използващи природен газ. Такова например е "Топлофикация София". През юли заради поскъпването на природния газ цената на парното в страната беше повишена средно със 7.33%. За размера на поредния ценови шок засега можем само да гадаем. 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56