11 Декември 2018вторник12:17 ч.

Съмнения

/ брой: 154

автор:Евгени Гаврилов

visibility 826

Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна, магистрала "Хемус" ще е готова до 2024 г., каза премиерът. Толкова е хубаво това обещание, че чак не е за вярване, като вземем предвид с какви темпове се ремонтират участъците в старата част на магистралата. През последната година чувствителен напредък няма. Уж рязаха лентата на обновения тунел "Витиня, а сега пак едната тръба е затворена. Да не говорим, че от миналия август са подписани договорите за строителството на два участъка - от Ябланица до Боаза и от Буховци до Белокопитово. По първия се работи и вече беше инспектиран от началниците, а първата копка за втория се очаква да бъде идната седмица. Според проектите 16-километровото трасе от Ябланица до Боаза трябва да бъде готово в края на 2020-а. Премиерът Борисов обаче обяви, че догодина по това време участъкът ще е готов. Ако съдим по реализацията на други подобни обекти, това е малко вероятно да се случи.
Даже да приемем, че строителите ще извършат чудеса от героизъм и двата споменати участъка бъдат пуснати в експлоатация след две години предсрочно, "Хемус" ще се увеличи едва с 25 км. Което е 5% от цялата й дължина. Търгове за нови отсечки не са обявявани, не е представен и окончателният вариант на преработения проект за трасето между Боаза и разклона между Ловеч и Плевен. Оттам до Велико Търново се чака технически проект. Няма информация дали въобще нещо се подготвя за участъка от старопрестолния град до Търговище. Не е изключено да се появят и нови варианти на трасето, по което ще минава пътното съоръжение, което допълнително ще отнеме време.
За да се случи всичко това, ще трябват пари, много пари - най-малко 2 млрд. лв. за цялостното довършване на магистралата. Те трябва да бъдат осигурени от държавата, защото еврофондове не могат да се използват за този проект. Никой обаче не знае откъде.

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240