21 Ноември 2018сряда23:09 ч.

Компютърна фирма ще доставя тестери за чумата по овцете

Неин собственик е 28-годишен член на избирателна комисия

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 497

Наскоро регистрирана компютърна фирма спешно ще достави на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) препарати за потвърждаване на диагнозата за чума по овцете и козите за над 336 хил. лв. без ДДС. Това е видно от регистъра на обществените поръчки, съобщи сайтът agronovinite.com. Процедурата - договаряне без предварително обявление, е открита на 31 юли 2018 г. За участие е поканена само фирмата "Глобул Вижън 2018" ЕООД. Компанията е единствената на територията на страната с оторизация от френския производител "ID VET" да предлага нужните диагностични препарати, става ясно от мотивите за избора.
"Глобул Вижън 2018" е създадена на 29 юни - осем дни, след като БАБХ обяви официално, че е открито първото огнище на чума по дребните преживни животни в село Воден, община Болярово, и ден преди директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев да издаде заповед за изтребването на животните след откриване и на второ огнище в село Кости, община Царево.
Предметът на дейност на компанията няма нищо общо с ветеринарномедицинската дейност. "Глобул Вижън 2018" се занимава с продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и софтуерни продукти, ремонт, поддръжка и рециклиране на компютри, изграждане и поддръжка на компютърни информационни системи. Собственик на компанията е 28-годишният Никола Явахчов. Той фигурира като член на секционна избирателна комисия в Овча купел, но не е посочено от квотата на коя политическа сила. Установяването на връзка с 28-годишния младеж е невъзможно. Уставният капитал на "Глобул вижън 2018" е 500 лв., а поръчката, която трябва да изпълни, е за 336 184.80 лв. без ДДС.
Спешните мерки се налагат заради "извънредната и усложнена епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни и нейното бързо разпространение в страната през юни и юли 2018 г.", мотивира се БАБХ.
Държавната агенция оправдава бързите си действия и с това, че чумата по дребните преживни животни е силно заразна, предава се бързо, има агресивно развитие, висока смъртност, може да застраши националната сигурност и затова се препоръчва "радикално унищожаване с всички произтичащи процедури".
Въпреки твърденията на шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев и на всички държавни органи, че чумата по овцете и козите е потвърдена както от българска, така и от френска лаборатория, в мотивите за избора на процедура е посочено, че "лабораторното потвърждаване на диагнозата е задължително".
До момента няма официална позиция от БАБХ относно избора на прясно регистрираната компания, на която агенцията се кани да възложи поръчката.

"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 71

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 51

/ брой: 227