23 Април 2019вторник06:07 ч.

От редактора

Не пипайте с мръсни ръце Вапцаров!

/ брой: 154

автор:Боян Бойчев

visibility 1474

Около поредната годишнина от смъртта на Вапцаров се развихриха всички онези елементарни душици, които вегетират само в някаква смесица от антикомунизъм, русофобщина и омраза. Няма да споменавам имената, нито медиите, в които намериха своята трибуна - не заслужават безплатна реклама.
Техните плоски твърдения почиват на тенденциозен прочит на историята и на личните им антипатии към Вапцаров и към всички честни комунисти, безкрайно верни на един светъл човешки идеал.
"Мръсен комунист, терорист, престъпник, антибългарин, македонист, пропаганден поет" - това ви е познато, нали?
Повечето медии отразиха годишнината от "смъртта" на Вапцаров. Обърнете внимание: смъртта вместо разстрела. Иначе трябва да се обяснява защо е разстрелян, което е много неудобно с оглед на конюнктурата на деня.
Днешна България е една от малкото страни в света, в които властимащите не признават антифашистката борба. Реабилитира се правителството, вкарало ни в съюз с Третия райх, а образът на цар Борис III е излъскан почти до святост. Опитват се да ни внушат, че фашизъм не е имало и че всички антифашисти са обикновени терористи и престъпници.
Същата логика, по която Левски, Ботев, Раковски са терористи и престъпници, защото са се бунтували срещу официалната турска власт.
Сигурно терористи и престъпници са антифашистите в Германия, Италия...
Поредната инсинуация е "македонизмът" на Вапцаров. В опитите за македонска литературна история не само той, но и Димитър Талев, Христо Смирненски, Антон Попов и редица други творци са посочени като македонски поети и писатели. Никой от тях обаче никога не се е определял за македонец. "Македонизмът" на Вапцаров е просто коминтерновски интернационализъм, а борбата за Македония - част от националните ни борби за освобождение на българските земи. За него Македония е била просто географско понятие, родината е България, а свободата и мечтата за по-добро бъдеще е кауза, за която трябва да се борят всички народи.
Да, Вапцаров е комунист революционер. Когато властта върши престъпления, революционерите са тези, които се изправят на борба с нея и искат коренна промяна.
Комунизмът не е престъпна идеология. Откога свободата, равенството и братството са престъпление?
Вапцаров е опасен, защото е изпреварил времето си. И нашето. Неслучайно стиховете му са преведени на десетки езици и милиони угнетени виждат в тях надежда и упование.
Да отричаш такъв поет показва липса на литературна, а и на всякаква култура. 

БСП с още доказателства по "Ало, Банов съм"

автор:Павлета Давидова

visibility 87

/ брой: 78

Пенчо Милков: Не сме просто рутер за сигнали

автор:Павлета Давидова

visibility 76

/ брой: 78

Лъсна фирма на Атанас Камбитов

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 78

С 36% поскъпнал токът на борсата само за месец

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 78

Държавният фонд на Оман се отказа от претенции към КТБ

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 78

Умни машини за гласуване - честни избори

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 78

Двойният аршин на правосъдието

visibility 91

/ брой: 78

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 92

/ брой: 78

Датата

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ