26 Март 2019вторник19:19 ч.

Здраве

Колко са вредни LED светлините, пита Еврокомисията

Неизлъчващите топлина светлини са в съвременните крушки, светофари, автомобилни фарове, екраните на телевизори и таблети

/ брой: 154

автор:Аида Паникян

visibility 876

Те вече са почти навсякъде във всекидневието ни - светодиодите (на английски light-emitting diode), известни като LED светлини. Широкото им приложение накара Европейската комисия да поиска от Научния комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове (НКВИНЗР/SCHEER) да се произнесе дали тези светлини може да представляват риск за човешкото здраве.
Известно е, че светодиодите генерират светлина по напълно различен от традиционния начин на електрическата крушка. Те са енергоспестяващи, трайни, не излъчват топлина и намират приложение на много места във всекидневието ни.

Възможни здравни рискове

Светодиодните устройства имат оптично излъчване, което не прониква в тялото, но някои учени имат съмнения, че могат потенциално да увредят очите и кожата в зависимост от продължителността на експозицията, дължината на вълната и интензитета на светлината. Изследванията показват, че излъчването от LED екрани на телевизори, лаптопи, телефони, таблети
и играчки е по-малко от 10% от максимума в рамките на безопасните граници, определени за защита на ретината от нараняване. Т.е. те не представляват риск за очите при нормална употреба. И все пак, за разлика от традиционните светлини, повечето използвани в момента LED светлини излъчват малко или много инфрачервени лъчи, което може да засегне някои биопроцеси при хората. Учените изследват това  в момента, макар засега да е ясно, че лъчението от светодиодите е незначително в сравнение с произведеното от слънцето.

LED, превозните средства, възрастните хора и децата

Някои по-стари видове LED улични светлини може да произвеждат отблясъци, ако погледнем направо в тях, но се смята, че това може да се избегне, ако LED елементите се поставят по различен начин или са дифузирани.
Светодиодите на превозните средства (съвременните коли имат LED светлини, които заместват фаровете през деня) също може да произвеждат бликове, които да създават проблеми особено за възрастните хора.
Детските очи са по-чувствителни към синята светлина. Въпреки че емисиите от LED лампите и екраните може да не са вредни, сините светодиоди може да са много ослепителни за малки деца, предупреждават учените.

Влияят ли на съня?

Светлината (и естествената, и изкуствената) влияе на циркадния ритъм – циклите на физическите, психическите и поведенческите промени, които траят около 24 часа и ни казват кога трябва да спим, кога да се събудим без будилник. Някои смятат, че използването на светодиоди може да повлияе на съня ни. Но се оказва, че учените все още не са наясно дали, ако през нощта гледаме филм на таблета си и после сънуваме кошмари, вината за това да е на филма или на светодиодите.

Становището на НКВИНЗР

За настоящия момент заключенията на Научния комитет са, че няма достатъчно доказателства, че здравето на обществото е изложено на риск от прякото неблагоприятно въздействие на светодиодите, ако употребата им не е прекомерна. LED технологията все още се развива и липсват достатъчно изследвания за влиянието й върху отделни аспекти на здравето и за потенциалните последици от масовата й употреба. 
 

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58