14 Декември 2018петък20:19 ч.

Живот за никъде

/ брой: 152

автор:Ева Костова

visibility 543

Четем, че двама мъже на преклонна възраст избягали от старчески дом, за да посетят хеви метъл фестивал. В Германия. Пенсионерката Хелена Норович от Полша дебютирала като модел. Тя е на 82 г. Кариерата й започва, когато е на 80. Уанг Дъшън е на 80 г. и в Китай го наричат "най-горещия дядо". Сред професиите, които упражнява, са актьор, модел и артист. 71-годишна украинка с инвалидна количка отпразнувала рождения си ден, като скочила с парашут.
Никъде възрастта не е порок, но у нас е живо проклятие. Хора, гонели надежди и миражи на младини, днес преживяват поредното разочарование на прехода. И най-много да полетят от 7 етаж на някой оръфан блок. От немотия и безнадеждност, особено ако край тях няма деца и близки.  Обикалят немили недраги по пазарите за нещо по-евтино, броят стотинките между двете жалки пенсии, почти винаги с вида на смачкани, обиждани човеци, подритвани от държавата. 
Такива са 365 дни в годината за над 2 милиона български пенсионери, които с честен труд и осигуровки са дочакали деня на страшния съд. На тях години наред само се обещават по-достойни старини, изчисляват се и преизчисляват пенсии. За да получат накрая 15 ст. увеличение за навършена възраст, 4 лв. по златното швейцарско правило, 40 лв. за Коледа и Великден... Гарнирано с високомерието на управляващите и онова безхаберие, което ги люлее почти в несвяст.
Има много съвети за живот след пенсията, които на наша почва звучат като приспивна песен: намерете си работа, включете се в доброволчески инициативи, измислете си хоби, почнете собствен бизнес, спортувайте, завържете нови приятелства. Ни едно май не важи за България. Не защото пенсионерите не го искат, а защото околната среда не го позволява. Околната среда, която се определя от икономика, социална политика, грижа на държавата... Докато животът свърши от само себе си. Други милиони българи вървим по петите им и на всички ни се иска да скочим. Не с парашут - със сопите...

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243