23 Март 2019събота09:53 ч.

Забраняват наргилета и бездимни цигари дори в "оранжерии" при заведенията

Лечителите трябва да са поне бакалаври в медицината

/ брой: 152

автор:Аида Паникян

visibility 376

Забрана за пушене на водна лула (наргиле) в  ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, барове, както и "шиша (shisha)" барове и кафенета налагат промени в Закона за здравето. Проектът, който визира и бездимните цигари, е публикуван за обсъждане на електронната страница на здравното министерство. ДУМА припомня, че забраната се обсъжда отдавна. Отговорни за пушенето на наргиле в закрити заведения ще са съдържателите им. При повторно нарушаване на закона заведението ще бъде затворено за месец. България е на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично от 11-13-годишни ученици, и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните.
За разлика от пушенето на цигара, при наргилето организмът е подложен неколкократно повече на токсини. Проектът предвижда и по-строги изисквания за вентилацията на т.нар. оранжерии към заведенията, където може да се пуши.
Предлага се изменение на разпоредбите за създаване и поддържане на Национален служебен регистър на лица с психични разстройства. В момента регистърът е основан на признака боледуване от психично разстройство, но не уточнява вида му и затова е много широк кръгът от лица, които следва да бъдат включени в него - на практика всеки, потърсил психиатрична помощ. Затова е предвидено Националният център по обществено здраве и анализи да създаде и поддържа заложения и сега в закона Национален регистър на пациентите с психични заболявания в България, но само да преминалите на лечение през лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ, центрове за психично здраве, психиатрични клиники или отделения на болници. Регистърът е със служебен характер.
Лицата с психични разстройства, за които през 2016 г. е провеждано наблюдение в психиатрични заведения, са около 120 055, а злоупотребяващите или зависими от наркотични вещества, преминали през програми за лечение на зависимости или програми за психосоциална рехабилитация м.г., са около 1470.
Всички лечители, които практикуват нетрадиционни форми лечение, трябва да бъдат поне здравни бакалаври. ДУМА припомня, че подобна промяна в Закона обеща министър Кирил Ананиев през пролетта, когато лечителка прати в Бразилия на "лечение" раково болна млада жена. В момента право да практикуват неконвенционални методи имат магистри по "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация", специалисти и бакалаври по професионално направление "Здравни грижи" и всеки със средно образование и свидетелство за успешно проведени 4 семестъра Медицинско училище. Хората от последната група и специалистите занапред няма да имат право да практикуват неконвенционални методи на лечение. Занапред диетика няма да могат да прилагат неспециалисти. Диетотерапия се практикува от висококвалифицирани лекари специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност. 


300 лева глоба за нарушени права на пациент
Всеки, нарушил правата на пациент, ще се  наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение санкцията е 1500 лв. В момента глобата за нарушаване на правата на пациент е 100 лв. Занапред глобата за лечебните заведения става от 1500 до 6000 лв. В момента максималната санкция при повторно нарушение е 5000 лв.

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56