18 Декември 2018вторник20:09 ч.

НИМХ изгони одита на БАН

Институтът иска да скрие финансови нарушения и частната дейност на директора

/ брой: 152

автор:Велиана Христова

visibility 822

Метеоролозите и хидролозите от БАН излязоха с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което информират, че ще спрат работа и ще подновят протеста си. ДУМА припомня, че ОС разпределя бюджета по еднакви правила за всички институти, като отчита дейности на терен, научен състав, научни приноси, практическа дейност и др.
На 12 юни ДУМА публикува разследването "Двама директори в БАН омесват науката с частните си фирми". Един от споменатите директори е професор Христомир Брънзов, шеф на НИМХ, който в нарушение на законите и на устава на БАН притежава и ръководи няколко частни фирми и НПО с паралелна на института дейност. По този начин се претакат пари и кадри от института към проекти на частните му фирми, подозират работещи в НИМХ.
След публикацията на ДУМА ОС на БАН взе решение ръководството на академията да изпрати вътрешен финансов одит в НИМХ за установяване на ситуацията. Отидът е пристигнал вчера в института, но е бил най-нагло изгонен от Брънзов и недопуснат до сградата. За това ще бъде уведомено Общото събрание, което е основният управителен орган на БАН.
След срещи между председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, директора Брънзов и министъра на образованието Красимир Вълчев се стигна до договореност МОН и БАН да намерят допълнителни средства за подпомагане на НИМХ. Въпреки това в писмото си до Бойко Борисов от вчера от института заявяват, че ръководството и Общото събрание на БАН не са разпределили справедливо бюджета и не са покрили разходите, необходими за дейността му. Затова и институтът иска да излезе от БАН и да премине към МОН. В писмото не се споменава и дума за частните фирми на директора Брънзов, дублиращи дейността на института и тематиката по договори, както и реалния бюджет на НИМХ. Това, че Брънзов и досега не е наказан за нарушаване на закона, означава, че той се ползва с политически чадър от властта, смятат недоволни учени от института.
"Според мен трябва в рамките на диалога между Общото събрание на БАН и НИМХ да се намери решение на проблема, заяви за ДУМА министър Красимир Вълчев.

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246