21 Ноември 2018сряда23:09 ч.

Забравихме ли бомбите над Хирошима

Докато на света съществува ядрено оръжие, адът не е останал в миналото

/ брой: 151

автор:Галина Младенова

visibility 628

В 8,15 ч. сутринта на 6 август 1945 година светът научи, че се появило ново мощно оръжие за унищожение на човечеството. В този миг преди 73 години с една единствена атомна бомба бе изпепелен японският град Хирошима. Заповедта за първата в световната история ядрена атака е издадена от американския президент Хари Труман. В утрото на 6 август американският бомбардировач B-29 "Енола Гей", с командир на екипажа - полковник Пол Тибетс, хвърля над японския град Хирошима атомната бомба "Малчугана". Бомбата експлодира на височина 600 метра над града, с взривен еквивалент на около 13 килотона тротил.
Никога преди онзи черен 6 август на Земята не е имало толкова страшна трагедия. Хората, попаднали в епицентъра на взрива, се превърнали в пепел за един миг. На земята от тях останали само бели сенки. Радиацията обаче продължила да убива хора и след експлозията, години наред.
Три дни по-късно ужасът се повтаря в друг японски град Нагасаки. Втората атомна бомба е кръстена "Дебелака".
Днес общата цифра от загиналите и починалите от двете атомни бомбардировки в Япония е над 450 хиляди души, а 9 200 000 японци остават без дом.
В наши дни на всеки 6 август, в деня и часа на трагедията в Хирошима звъни камбана. А гостите от Америка идват да "почетат паметта" на убитите и за пореден път да заявят, че са направили услуга на Япония. Според САЩ именно Америка е "спасила" целия свят от продължаване на войната.
Историците и до днес спорят кой е прав - необходима ли е била тази ужасяваща бомбардировка, за да се сложи край и на последния участник в оста Рим-Берлин-Токио? Американците твърдят, че така са предотвратили нахлуването на собствените им войски в Япония, което пък е спасило много хора. Според други, японските власти вече така или иначе били готови с капитулацията и тези бомбардировки са били напълно излишни. Както казва генерал Дуайт Айзенхауер, "Япония в този момент търси някакъв начин да се предаде с минимална загуба за страната. Не беше необходимо да ги ударим с това ужасно нещо".
Ударите над Хирошима и Нагасаки справедливо са критикувани като ненужни, безпринципни, расистки и милитаристични действия от страна на САЩ. Именно те обаче стават основа на разгорялата се по-късно надпревара във въоръжаването между бившите съюзници СССР и САЩ, тъй като съветският вожд Сталин е бил сериозно разтревожен от наличието на подобно оръжие у "идеологическия враг".
Днес издигащите се атомни гъби над японските градове отдавна са се превърнали в основен символ на силата и разрушителността на съвременното оръжие, олицетворение на началото на ядрения век.
И този ад не е останал в миналото. Докато съществува ядрено оръжие, а политици заплашват да го използват, този ужас може да се повтори.
Още по-страшното е, че днес има далеч по-унищожителни бомби от "Малчугана" и "Дебелака". След атомната се появи водородната бомба, появи се неутронното оръжие. Днешните оръжия вече могат да убиват не десетки хиляди, а десетки милиони.
"Гражданското общество разбира, че ядреното оръжие е безполезно за гарантиране на сигурността на държавата. Днес една бомба може да бъде хиляди пъти по-мощна от тези, които бяха хвърлени преди 72 години", предупреди кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи. "Всяко използване на ядрено оръжие може да превърне целия свят в ад", заяви кметът.
Опасна е не само мощта на новите оръжия, опасен е също и стремежът на все повече страни да се сдобият с него.
Струва си да си спомним предупреждението на великия Албърт Айнщайн: "Ако в световната война номер три започнат да воюват с атомни бомби, то в световната война номер четири ще се бият с тояги".
Днес човечеството няма друг избор, освен просто да се избави от ядреното оръжие веднъж и завинаги. И никога да не забравяме какво точно се случи в онзи злокобен август през далечната 1945-а.


"Обединени патриоти" се разпаднаха

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 227

Бизнесът изригна срещу протестите

автор:Ростислава Иванова

visibility 71

/ брой: 227

63% смятат, че медиите са зависими

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 227

Правителствена болница става детска

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

БЕХ ще спасява ТЕЦ "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 227

Бум на фалшиви сайтове около Черния петък и празниците

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 227

Агросекторът бележи ръст от 8,9%

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Ремонтите на подвижен състав в БДЖ трябва да приключат догодина

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 227

Конгресът и Тръмп в сблъсък за убийството на Хашоги

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 227

Меркел пред Бундестага: Да подкрепим пакта на ООН за миграцията

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 227

Южнокореец оглави Интерпол

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 227

Кратки новини

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 227

Партии или диктатура

visibility 51

/ брой: 227