26 Март 2019вторник19:21 ч.

Напразни молитви

Опитите на президента Порошенко да взриви религиозния мир в Украйна, засега са неуспешни

/ брой: 151

автор:Георги Георгиев

visibility 621

Миналия понеделник президентът на Украйна Петро Порошенко уволни зам.-ръководителя на администрацията си Ростислав Павленко, с което формално бе сложена точка на поредния опит на властта в Киев да разцепи страната по религиозен признак.
Работата е там, че по неофициална информация именно Павленко е бил човекът, който е трябвало да осигури точно по време на честванията за 1030-годишнината от покръстването на Киевска Рус, признаването от страна на Вселенската патриаршия на неканоничната Украинска православна църква. Действие, което еднозначно се тълкува от много ангажирани в църковните дела хора, не само в Украйна и Русия, но и в България дори, като стъпка към взривяването на религиозния мир в страната.
В Украйна от 1992 г. има църковен разкол, породен от действията на бившия митрополит на Украинската православна църка към Московския патриархат Филарет, низвергнат от РПЦ, заради разколническите си действия. Върху Филарет е наложена анатема, която е призната от всички православни църкви и може да бъде отменена само от РПЦ. Към момента по данни от 2016 г. на компанията "Украинска социологическа служба", близо 40 на сто от вярващите християни са привърженици на Украинската православна църква към Московския патриархат, която е канонична , призната от останалите православни църкви, включително и БПЦ. Други 25,3% принадлежат към неканоничната Украинска православна църква, ръководена от Филарет, който е титулуван от привържениците си патриарх. По-голямата част от останалите християни са униати от Украинската гръко-католическа църква - 21,3%, и 4,6 са от Украинската автокефална православна църква, също неканонична.
От времето на първата Оранжева революция от 2004 г. западноцентричните правителства на Украйна винаги са разглеждали УПЦ на Филарет като антитеза на руското влияние в Украйна чрез УПЦ (МП). Оттогава датират и опитите неканоничната, макар и по-малобройна църква да получи от ръцете на Вселенския патриарх Вартоломей т.нар. томос или майчински томос, документ, с който да й бъде дарена автокефалност, т.е. пълна независимост. Въпросът за автокефалността на УПЦ на Филарет винаги е бил преди всичко политически, а не толкова религиозен, защото особено за дошлата след февруари 2014 г. власт в Киев това действие би било сериозна крачка в трансформацията на Украйна в антипод на Русия или "Нерусия". С което те всъщност се занимават и през последните четири години.
Отношението на президента Петро Порошенко към Украинската православна църква, която е вярна на Московския патриархат, е като към враг, "пета колона" на Кремъл. Това беше недвусмислено засвидетелствано от думите на държавния глава, изречени в събота, 28 юли : "Автокефалността на църквата е въпрос на нашата независимост. Това е въпрос на нашата национална сигурност. Това е въпрос на цялата световна геополитика". И още: "Абсолютно необходимо е да се отрежат всички пипала, използвани от страната агресор (така наричат Русия, някои политици в Украйна-б. а.), в нашата държавна организация". Фактът, че става въпрос не просто за някаква структура, която ако бъде демонтирана, ще настъпи пълно щастие, а за чувствата на по-голямата част от подконтролното на Киев население, очевидно не вълнуват Порошенко и компания. Очевидно е, че ако фаворизираната от властите неканонична УПЦ получи лелеяния томос, то следващите стъпки ще бъдат насочени срещу УПЦ (МП) и със сигурност ще включват отнемане на храмове, включително Киево-Печорската лавра, имоти, имущество, което неизбежно ще доведе до сблъсъци, още повече в царящата атмосфера на националистически разгул, с фашизоидни прояви, в Украйна. Известният социолог и привърженик на УПЦ (МП) Михаил Погребински например е твърдо убеден, че ако се стигне до такава ситуация, гражданската война в Украйна ще пламне не само в Донбас, но и по цялата територия на страната. На това мнение е и депутатът и олигарх от "Опозиционния блок" Вадим Новински. Пред изданието "Ляв бряг", в навечерието на честванията за 1030 г. от покръстването на Киевска Рус, той заявява: "Ако по някакъв начин бъде легитимиран разколът (т.е. УПЦ на Филарет да получи "томос"-б.а.), огромна е вероятността да започне гражданска война на религиозна почва. Второ, векове наред няма да има единна църква в Украйна… И трето, страната ще има всички шансове да се разпадне на части".
Засега изглежда, че Украйна се разминава с този сценарий. По време на съвместна молитва с представители на украинската общност в Испания в началото на юни, Порошенко заяви: "Молим се за 1030-годишнина от кръщаването на Украина-Руси (псевдоисторическо име използвано от президента-б.а.) от светия равноапостол княз Владимир, Господ да ни дари този "томос". Господ очевидно не чу молитвите на Порошенко, сигурно защото повече мисли за бъдещето на страната от шоколадения олигарх, който използва религиозния въпрос във фактически започналата предизборна кампания. Тя обаче започва зле за Порошенко, който претърпя два тежки публични удара.
Първо, въпреки предварителната подготовка и дългогодишни настоявания, Вселенският патриарх Вартоломей не посмя да обяви УПЦ за автокефална църква. Специалисти по църковно право казват, че той може да го направи, но с случая Вартоломей си дава сметка, че действията му могат да предизвикат сериозна криза в целия православен свят. Според Михаил Погребински само 5 от 15 автокефални църкви подкрепят подобно решение. На 9 август предстои среща на Вселенския патриарх с руския патриарх Кирил в Москва и вероятно основа тема на разговорите ще бъде въпросът за автокефалността на УПЦ начело с Филарет. Очевидно Вартоломей предпочита пред едноличните действия да обсъди темата с главата на най-голямата православна църква и това вселява надежда, че може да бъде намерен компромис, който да не взриви напълно ситуацията в Украйна. При това Вартоломей явно е подложен на сериозен външен натиск.
По данни на украинското издание "Страна. уа" през пролетта Вартоломей е бил посетен в Истанбул от посланика на Държавния департамент по въпросите на религиозната свобода, екссенаторът от Канзас Сам Браунбек и една от темите на този разговор е бил въпросът за автокефалността на неканоничната УПЦ. Ясно е защо американците се намесват във въпроси, от които иначе те са много далеч. Действията им са подчинени изцяло на това да нанасят вреда на Русия, истинска или мнима, навсякъде, където могат и когато могат. Според някои сведения американците заплашвали Вартоломей, че ще подкрепят американските православни, които са към Константинополската патриаршия да се отцепят от нея. Вероятно срещата между двамата патриарси в Москва ще проясни някои неща, но е съмнително, че ще има трайно решение.
Второ, Петро Порошенко се сблъска на 27-28 юли с мощното противодействие на собствения си народ. За трета година, в навечерието на празника на кръщаването на Киевска Рус се провежда т.нар. Кръстен ход, който е едновременно и призив за мир в Украйна. Той се схваща от властите в Киев като опозиционен, защото се провежда от УПЦ (МП) и е тълкуван като свидетелство на нейната сила и широка подкрепа, което не е далече от истината. Тази година само в Киев се събраха 250 000 вярващи, които в огромно, завладяващо шествие на 27 юли, показаха не само силата на вярата, но и политическа демонстрация на силата на мнозинството, което засега е мълчаливо, но може да се взриви, ако бъде притиснато до стената. Порошенко ще трябва да отчита този фактор, ако има инстинкт за самосъхранение. Още повече, че на следващия ден той и привържениците на Филарет успяха, при това с административни методи, да привлекат на тяхното шествие едва 20 000 души. Разликата говори сама за себе си.
Разликата не е само в числата. Тя е много по-дълбока и тревожна за управляващите в "майката на всички руски градове" - Киев. Разликата е преди всичко в посоките, в пътищата, по които вървят Порошенко и компания и масата украинци. Известният не само в Украйна политически анализатор Дмитрий Джангиров вижда нещата така: "Работата е там, че 9 май и датата 1030 години от кръщаването на Киевска Рус, са двете дати, на които украинците проявяват своето отношение към някои ключови събития, ключови маркери. Исторически, канонически. Някакви основи на украинската политическа нация. Властта обаче създава друга политическа нация, която има други дати, други основи, основава се на други вероизповедания. В тези дни на масови прояви на украинците, а също на многомилионни гледания на телевизионните програми, които отразяват тази тема, се вижда, че властта и народът се движат в различни посоки."  Можем само да добавим, че тези две усилия, в две противоположни посоки, могат лесно да разкъсат Украйна.


Снимка Администрация на президента на Украйна
Петро Порошенко се срещна през април с патриарх Вартоломей, за да обсъдят как разколниците на Филарет да получат признание


 

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 265

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 58