15 Ноември 2018четвъртък15:40 ч.

Поредната измама

/ брой: 150

автор:Евгени Гаврилов

visibility 527

Някой вече да си спомня за стандартите "Стара планина" и "България"? Първият беше за месните изделия, а вторият - за хляба. Те трябваше да гарантират, че наистина става дума за качествена продукция. За съжаление през годините тези стандарти се оказаха по-скоро поредната пиар акция на земеделското министерство, отколкото кампания с реален ефект в борбата с фалшивите храни.
По всичко изглежда, че подобна ситуация се очертава и около биохраните, поне ако се съди от огласения доклад на Сметната палата, резултат от двегодишни проверки. Според него липсва информация за всички обекти в страната, които произвеждат и търгуват с биопродукция. Освен това агенцията по храните не прави проверки в магазините за биохрани и в онлайн търговията, тъй като нямала законово право за това. Системата за контрол върху производството и търговията с биопродукция не защитава достатъчно интересите на потребителите, твърдят от държавния одитор. Преведено на разбираем език, това означава, че и биохраните ни са ментета.
Констатациите на палатата са силно притеснителни на фона на официалната статистика, която показва, че биопроизводството е от най-бързо растящите сегменти на земеделието. За период от десет години броят на операторите в този сектор се е увеличил над 35 пъти, а площите с обработваеми земи по биологичен начин са нараснали от малко над 30 хил. до над 880 хил. дка. Бумът е логичен. Търсенето е голямо, цените - високи, печалбите - добри. Освен всичко друго, Брюксел дава субсидии.
Какво по-хубаво от това за един сезон да забогатееш. Още повече, че държавата чрез слабия контрол ти разрешава да газиш лука. Затваря си очите, че произвежданата продукция няма нищо общо с "биото". За такива случаи има подходяща поговорка, че не е луд този, който яде баницата, а онзи, който му я дава. А обикновеният потребител става жертва на поредната измама.

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 222

Среща на върха по Брекзит на 25 ноември

автор:Дума

visibility 44

Груевски избягал с български паспорт?

автор:Дума

visibility 53

Брюксел и Лондон се споразумяха по Брекзит

автор:Дума

visibility 187

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 244

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 122

/ брой: 222