22 Март 2019петък11:38 ч.

Поредната измама

/ брой: 150

автор:Евгени Гаврилов

visibility 651

Някой вече да си спомня за стандартите "Стара планина" и "България"? Първият беше за месните изделия, а вторият - за хляба. Те трябваше да гарантират, че наистина става дума за качествена продукция. За съжаление през годините тези стандарти се оказаха по-скоро поредната пиар акция на земеделското министерство, отколкото кампания с реален ефект в борбата с фалшивите храни.
По всичко изглежда, че подобна ситуация се очертава и около биохраните, поне ако се съди от огласения доклад на Сметната палата, резултат от двегодишни проверки. Според него липсва информация за всички обекти в страната, които произвеждат и търгуват с биопродукция. Освен това агенцията по храните не прави проверки в магазините за биохрани и в онлайн търговията, тъй като нямала законово право за това. Системата за контрол върху производството и търговията с биопродукция не защитава достатъчно интересите на потребителите, твърдят от държавния одитор. Преведено на разбираем език, това означава, че и биохраните ни са ментета.
Констатациите на палатата са силно притеснителни на фона на официалната статистика, която показва, че биопроизводството е от най-бързо растящите сегменти на земеделието. За период от десет години броят на операторите в този сектор се е увеличил над 35 пъти, а площите с обработваеми земи по биологичен начин са нараснали от малко над 30 хил. до над 880 хил. дка. Бумът е логичен. Търсенето е голямо, цените - високи, печалбите - добри. Освен всичко друго, Брюксел дава субсидии.
Какво по-хубаво от това за един сезон да забогатееш. Още повече, че държавата чрез слабия контрол ти разрешава да газиш лука. Затваря си очите, че произвежданата продукция няма нищо общо с "биото". За такива случаи има подходяща поговорка, че не е луд този, който яде баницата, а онзи, който му я дава. А обикновеният потребител става жертва на поредната измама.

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56