18 Ноември 2018неделя11:03 ч.

Без осигуровки върху пътните и наема на учители

Над 16 660 педагогически специалисти ще бъдат засегнати от промяната

/ брой: 150

автор:Аида Паникян

visibility 323

Върху възстановените разходи за транспорт на педагогическите специалисти от местоживеенето им до местоработата и обратно или за наем по месторабота да не се изчисляват и внасят осигурителни вноски. От МТСП предлагат тази промяна в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски. От ведомството на Бисер Петков обясняват, че в момента липсата на изричен текст е предпоставка за различно тълкуване. Мотив за промяната е създаване на условия за повишаване привлекателността на учителската професия и на социалния статус на учителите, включително и чрез гарантиране на социални стимули за подкрепа на педагогическите специалисти. Друг мотив е разработване на система от специални мерки за привличане, задържане и развитие на педагогически кадри до 35 г. както и на специалисти с високо равнище на професионална подготовка и квалификация в системата на средното образование.
Общо 16 625 педагози в предучилищното и училищно образование от 2800 училища и детски заведения в цялата страна пътуват до и от работа или живеят под наем, става ясно от данните на Центъра за информационна осигуряване на образованието. Промяната ще гарантира социални стимули за пътуващите учители и възпитатели.
Проектът на МС за промяна в Наредбата е обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество и в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.
ДУМА припомня, че през февруари т.г. наредбата бе пак променена. Тогава МОН пое разходите на всички пътуващи учители. Дотогава просветното ведомство поемаше само пътните на учители, които пътуваха от по-големи населени места на работа в по-малки (до 5 хил. души население). Тогава се въведе и максимален размер от 200 лв. за наем на учители, които работят в по-отдалечение и слабо населени или планински райони или райони със слабо развита пътна инфраструктура.

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223