19 Март 2019вторник10:53 ч.

С плюс на минус

/ брой: 149

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1061

И този път традицията бе спазена. Преди заседанието на МС в сряда премиерът пак се похвали. Приходните агенции работели добре, бюджетният излишък бил добър, ще преизпълним плана за годината, ако темповете се запазят. А пък Му казвали, че задлъжнял държавата и идните поколения. Точно обратното е, рече Борисов. Вярно, приходите в края на юли са с над 2 млрд. лв. над планираното и са малко повече от отчетения излишък за същия период на 2017 г. Така изглежда, че и тази година през декември държавните финанси ще останат на плюс, въпреки, че са планирани с дефицит от 1,1 млрд. лв. (или 1% от БВП.)
Обаче. Приходните агенции работели добре! И както работят добре, пред очите им изтичат милиарди левове. Въпреки декларираните успехи в борбата с контрабандата и сивата икономика, статистиката показва, че най-малко 2 млрд. лв. се укриват от търговците чрез манипулация на касовите апарати. Умел търговец у нас може да укрие до 70% от оборотите си чрез "фини настройки" на фискалното  устройство, даже то да е вързано онлайн с НАП. Има хитрини, чрез които изчезва паметта на касовия апарат с регистрираните продажби. И какво в крайна сметка? Уж трупаме 2 млрд. лв. бюджетен излишък, а в това време държавата с лека ръка губи 2 млрд. лв. заради слаб контрол. Както казват хората: откъдето дошло, там отишло.
Традицията бе спазена най-вече в друго. Премиерът най-обича да прехвърля провалите си на друг. Първо беше тройната коалиция, напоследък - и служебното правителство на Огнян Герджиков. То му било завещало дефицит от 3,7% и увеличило дълга. Подобно твърдение, ако не беше смешно, щеше да бъде тъжно. Защото въпросното правителство бе на власт 3 месеца и излиза, че за това време е изхарчило всички пари в държавата. Но просто няма право на това. А кой управляваше преди и след Герджиков? Б.Б. Ако е имало наистина дефицит, кой го е направил? Б.Б., очевидно. А на него парламентът му разписа и празен чек за 16 млрд. лв. Някому да е ясно как се харчат? 
 

 

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53