21 Ноември 2018сряда00:49 ч.

Здраве

Менингитьт е като руска рулетка

От 1500 носители заболява само един. Как да не попадне вашият тийнейджър в този процент?

/ брой: 149

автор:Аида Паникян

visibility 413

При децата и подрастващите през лятото най-лесно и бързо заразата се пренася по време на ученически лагери и екскурзии, обяснява д-р Брюнилда Назарио, специалист по вътрешни болести, ендокринология и метаболизъм и консултант на WebMD. Ако на порасналото ви дете му предстои такова пътуване с връстници, непременно го ваксинирайте, съветва д-р Назарио, позовавайки се на препоръките на CDC (Centers for Disease Control and Prevention - американския център за превенция и контрол на болестите - б.р.). Заразяването с менингит не може да стане само ако вдишвате въздуха, който диша и болният, обяснява специалистката. Тя уточнява, че микробът, който причинява бактериален менингит, не живее дълго извън човешкия организъм - той обитава задната част на носоглътката на 10 до 25% от населението на планетата и може никога да не причини болестта. Но може да се заразите от продължителен и близък контакт с инфектиран пациент. Болестта се  разпространява по въздушно-капков път с отделените пръски при говор, кашляне и кихане. Макар пикът на заболяването да е през есента и зимата, по принцип се регистрира целогодишно. Преди да пратите детето си на екскурзия, предупредете го да спазва лична хигиена и да:
V не ползва кърпите и хавлиите на останалите деца;
V не ползва техните червила, гримове, кремове, лосиони;
V не ползва приборите им за храна и на не пие от техните чаши и бутилки;
V не пуши, а ако го прави - да не пуши цигара, от която друг е пушил. 
V Предупредете вашия тийнейджър, че ако негов другар на лагера се разболее от менингит, той продължава да е заразоносител повече от 24 часа, след като е започнал да пие антибиотици.
Първоначалните

Симптоми

на менингита често се бъркат с тези на грипа. При повечето хора се наблюдава схващане на врата, силно главоболие, объркване, изтощение и повръщане. С развиване на инфекцията настъпват кома, гърчове и парализа.

В България


У нас имунизацията срещу менингококови инфекции е препоръчителна с наредба на МЗ за възрастни и деца над 2 г., както и за хората, заминаващи за страни, намиращи се в т. нар. менингитен пояс в Африка, Южна Америка (тропическа зона), Източна, Югозападна и Югоизточна Азия,  както и за страни, за които има данни за настояща или предишна епидемична активност, вкл. такива извън менингитния пояс и на студенти, на които предстои обучение в страни, в които има изискване за имунизация с менингококова ваксина.
 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226