23 Март 2019събота09:55 ч.

Здраве

Менингитьт е като руска рулетка

От 1500 носители заболява само един. Как да не попадне вашият тийнейджър в този процент?

/ брой: 149

автор:Аида Паникян

visibility 613

При децата и подрастващите през лятото най-лесно и бързо заразата се пренася по време на ученически лагери и екскурзии, обяснява д-р Брюнилда Назарио, специалист по вътрешни болести, ендокринология и метаболизъм и консултант на WebMD. Ако на порасналото ви дете му предстои такова пътуване с връстници, непременно го ваксинирайте, съветва д-р Назарио, позовавайки се на препоръките на CDC (Centers for Disease Control and Prevention - американския център за превенция и контрол на болестите - б.р.). Заразяването с менингит не може да стане само ако вдишвате въздуха, който диша и болният, обяснява специалистката. Тя уточнява, че микробът, който причинява бактериален менингит, не живее дълго извън човешкия организъм - той обитава задната част на носоглътката на 10 до 25% от населението на планетата и може никога да не причини болестта. Но може да се заразите от продължителен и близък контакт с инфектиран пациент. Болестта се  разпространява по въздушно-капков път с отделените пръски при говор, кашляне и кихане. Макар пикът на заболяването да е през есента и зимата, по принцип се регистрира целогодишно. Преди да пратите детето си на екскурзия, предупредете го да спазва лична хигиена и да:
V не ползва кърпите и хавлиите на останалите деца;
V не ползва техните червила, гримове, кремове, лосиони;
V не ползва приборите им за храна и на не пие от техните чаши и бутилки;
V не пуши, а ако го прави - да не пуши цигара, от която друг е пушил. 
V Предупредете вашия тийнейджър, че ако негов другар на лагера се разболее от менингит, той продължава да е заразоносител повече от 24 часа, след като е започнал да пие антибиотици.
Първоначалните

Симптоми

на менингита често се бъркат с тези на грипа. При повечето хора се наблюдава схващане на врата, силно главоболие, объркване, изтощение и повръщане. С развиване на инфекцията настъпват кома, гърчове и парализа.

В България


У нас имунизацията срещу менингококови инфекции е препоръчителна с наредба на МЗ за възрастни и деца над 2 г., както и за хората, заминаващи за страни, намиращи се в т. нар. менингитен пояс в Африка, Южна Америка (тропическа зона), Източна, Югозападна и Югоизточна Азия,  както и за страни, за които има данни за настояща или предишна епидемична активност, вкл. такива извън менингитния пояс и на студенти, на които предстои обучение в страни, в които има изискване за имунизация с менингококова ваксина.
 

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56