15 Ноември 2018четвъртък15:42 ч.

Учени пробутват джендър проект в училище, въпреки решението на КС

Ако ЮНЕСКО финансира проекта, МОН няма да разреши той да влезе в училището, категоричен е министър Вълчев

/ брой: 148

автор:Велиана Христова

visibility 1945

Учени от Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) при БАН се опитват да пробутат през научния си съвет проект за джендър обучение на учители с грант от програма на ЮНЕСКО, алармира вчера в профила си във фейсбук Борислав Цеков от Института за модерна политика. На 30 юли т.г. - три дни след като КС обяви джендър идеологията и Истанбулската конвенция за противоконституционни, ас. Миладина Монова от института пише докладна записка до директорката проф. Румяна Стоилова с искане научният съвет на академичното звено да одобри концепцията за проекта. Според доклада, в проекта "Форум за джендър балансиран модел в училище" участва екип в състав доц. Албена Накова, ас. Миладина Монова и гл.ас. Шабан Даракчи от ИИОЗ в сътрудничество с доц. Ана Лулева от Етнографския институт на БАН. Очаквало се темата да бъде финансирана с до 24 000 долара, без да се изиска финансово участие на института, а Националната комисия за ЮНЕСКО я е одобрила. Миладина Монова е сред подписалите отворено писмо до НС да ратифицира то без отлагане Истанбулската конвенция.
Според резюмето на проекта, с което ДУМА разполага, той предвижда да бъдат обучавани за джендър обучение в училище учители от София, Кърджали, Гоце Делчев и Видин. От текста става ясно, че обучението ще включва, съгласно Истанбулската конвенция, "джендър балансиран образователен модел" и разбиране за "социалния пол" (т.нар. трети пол).   Конвенцията дори е пряко спомената в резюмето с въпрос дали сблъсъкът на мнения в обществото по нея засягат джендър проблематиката в класната стая и "традиционните семейни ценности". Тъкмо заради двупосочното съдържание на нейните текстове българският Конституционен съд я обяви за противоречаща на родната ни конституция.
През вчерашния следобед директорката на института проф. Стоилова затваряше телефона си. Зам.-председателят на БАН проф. Васил Николов, отговарящ за хуманитарните науки, се оказа на разкопки в Провадия и още не знаеше нищо по случая. Министър Красимир Вълчев след спешна проверка заяви за ДУМА, че Националната комисия за ЮНЕСКО се председателства от външното ни министерство. На последното си заседание е разгледала 7 проекта, един от които е този на Монова. МОН е подкрепило с официално писмо само един проект  - на Института по геофизика на БАН, а по време на заседанието е подкрепило и проект на ТУ-София за жените инженери. Изказано е особено мнение за предложения проект за "джендър образование". Ако този проект бъде одобрен за финансиране от ЮНЕСКО, той няма да получи одобрение от МОН да се използва в образователната система, няма да разрешим той да влезе в училище, категоричен бе Красимир Вълчев. Терминът "джендър" все повече се използва с двояк смисъл - като равноправие на половете, и като "трети пол", социален пол. На първото - да, на второто - категорично не, ние трябва да обучаваме децата в училище на ценности, по които имаме относителен обществен консенсус, заяви министърът.  
 


 

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 222

Среща на върха по Брекзит на 25 ноември

автор:Дума

visibility 44

Груевски избягал с български паспорт?

автор:Дума

visibility 53

Брюксел и Лондон се споразумяха по Брекзит

автор:Дума

visibility 187

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 244

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 122

/ брой: 222