19 Април 2019петък04:24 ч.

БСП ще настоява за по-нисък ДДС върху храни и лекарства още през 2019 г.

Левицата обмисля преструктуриране на Българската банка за развитие

/ брой: 148

автор:Евгени Гаврилов

visibility 838

Още при обсъждането на бюджета за 2019 г. левицата вероятно ще предложи в парламента диференциран ДДС и по-ниски ставки за храните и лекарствата. Ще настояваме и за въвеждането на подоходно облагане. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на Съюз "Произведено в България", обединяващ над 1000 фирми в хранителната индустрия, земеделието и услугите. На нея бе обсъден документът "Визия за България", подготвен от БСП. "Предложихме тази визия не като партийна или предизборна програма. Нашето желание е да се обединим около 5-6 приоритета. По някои неща срещнахме подкрепа, но получихме и доста критики. Обединихме се около извода, че държавата трябва да има своята роля в управлението на икономиката, в никакъв случай това не е национализация", поясни Нинова.
Според лидера на БСП един от приоритетите ще бъде подобряването на бизнес средата у нас чрез въвеждането на данъчни облекчения за бизнеса. Част от това ще бъде и преструктурирането на Българската банка за развитие, която трябва приоритетно да финансира развитието на малкия и средния бизнес. По време на разговора е била обсъдена и идеята на БСП за намаляване на корпоративния данък за фирмите, които инвестират в изостанали райони, "Получихме критики от Съюза за данъчната политика. Представителите на фирмите останаха с впечатление, че ще променяме корпоративния данък. Мога да заявя, че няма да го променяме , категорична бе Нинова.
Лидерът на БСП обяви, че при подготовката на "Визия за България" е направен анализ за това в кои сектори има концентрация на монополисти. Нинова не пожела да уточни за кои области точно става дума, като обеща БСП да ги обяви на по-късен етап на специална пресконференция. "Отново искам да подчертая, че това не е алтернативна програма на ГЕРБ. Това е надпартиен документ, който няма за цел да сблъсква една програма с друга. Всеки е добре дошъл с идеите си. Но моля, който иска да участва в дискусията, първо внимателно да прочете "Визия за България", отбеляза Нинова.
Кънчо Стойчев, секретар на Съюз "Произведено в България", заяви, че организацията е поела ангажимент за борба с монополите, подобряване на бизнес средата и борбата с корупцията. БСП и съюзът имат различия по темата за въвеждането на еврото. Ние, както и останалите работодателски организации, сме категорично това да стане колкото е възможно по-бързо, защото ще се отрази добре на бизнеса, каза Кънчо Стойчев. Нинова повтори позицията, че не трябва да се бърза, защото това може да има отрицателни последствия за България. В резултат на срещата се появила идеята за създаване на работна група, която да обобщи направените предложения.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ