21 Април 2019неделя16:05 ч.

ГИТ проверява за работници, изложени на вредни вещества

/ брой: 148

автор:Аида Паникян

visibility 444

От началото на август Главната инспекция по труда ще следи за оценката на риска и мерките за безопасност при използването на опасни вещества от работниците. Фирмите, които ще бъдат проверявани с особено внимание, са в растениевъдството, оформянето и поддържането на озеленени площи, производство на мебели и на ПДЧ, в печатната дейност, производство на обувки, в здравеопазването, ветеринарномедицинската дейност, борбата с гризачи и насекоми и в галваничните производства.
ГИТ организира информационна и инспекционна кампания "Здравословни работни места 2018-2019 г., управление на опасните вещества на работното място", с която България се включва в 2-годишната кампания на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа, посветена на повече информираност и превенция на риска при работа с опасни вещества.
Според европейските директиви до началото на 2020 г. в законодателството трябва да бъдат включени 13 химични елемента, причина за рак. Сред тях са прах от твърда дървесина, свързан с назален рак, прах от кристален силициев диоксид, свързан с рак на белите дробове, 6-валентен хром, който се отделя при заваряване и е свързан с рак на носа. Над 53% от смъртността при професионалните заболявания се дължи на рак, придобит на работното място. В ЕС около 120 хил. работници се разболяват в резултат на професионална експозиция на канцерогени, което води до почти 80 хил. смъртни случая годишно. България няма такава статистика, работодатели не подават информация, коментира за ДУМА националният секретар на КНСБ по безопасност и здраве при работа Огнян Атанасов.

Честита Цветница!

автор:Дума

visibility 161

До 18 градуса на Цветница

автор:Дума

visibility 141

Шести сме в Европа по заразени с морбили

автор:Дума

visibility 180

Борисов: Правим паркове, за да се събират БСП

автор:Дума

visibility 274

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 948

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 405

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 545

Демонстрации за мир в Германия

автор:Дума

visibility 225

Напрежение край Триполи

автор:Дума

visibility 247

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1380

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 897

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 1067

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ