24 Март 2019неделя03:45 ч.

Ощипана мома

/ брой: 148

автор:Ина Михайлова

visibility 2756

Чудно нещо е интернет. Съобщение от 2014 г. на пресцентъра на смолянската община Неделино: "Основната цел в работата на общинска администрация Неделино е "Неделино над всичко", създаване на нова визия на Община Неделино - средищен център с широки възможности за работа, туризъм и отдих. С добре разработени балнеоложки, екологични, природни, археологически и културни дадености. Силна лека промишленост, разнообразни услуги, модерно селско стопанство, популярна туристическа дестинация...
Всичко това е заложено при разработването на общинският план за развитие на Неделино 2014-2020 г. Работи се отдалече за осъществяването на тези цели.
Голяма част от усилията на кметската администрация са насочени към развитие на туризма и благоустрояването на общината. Поредният, вече реализиран проект, е направата на поредната екопътека...
При изграждането на екопътеките сме водени от идеята да насърчим пешеходния екотуризъм."
Пак в интернет публично достояние са данните за представените и одобрени от ДФ "Земеделие" проекти за изграждане на туристически пътеки в общината - не един и два, а цели... 17. Към 28 ноември 2014 г.
През въпросната 2014-а е изградена и екопътеката, чието калпаво изпълнение само преди дни стана причина за свличане на земни маси. Сега цял квартал в родопското градче живее в страх. И не природните стихии, а лапачите на евросредства са причина за ужаса на местните хора. За проблема се знае от години, а силният дъжд логично предизвика проектираното бедствие. Местната власт, вместо да каже кой и защо направи екопътеката без подпорна стена, търси пари от държавата. За несвършената си работа. Кметът на Неделино Боян Кехайов признава, че екопътеката е калпаво направена, а проектът е финансиран от ДФ "Земеделие". Вместо медиите да тръгнат по следата, молят Бог да спре дъждовете. Що така, колеги? Питайте смело. Чий е проектът? Кой взе парите? Не е ли предвидена подпорна стена? Ако е предвидена - къде е? Ако не е - кой малоумник одобри проект, застрашаващ живота на хората?
Не само не питат колегите, ами още по-услужливо цитират областния управител на Смолян Недялко Славов, че нямало нищо притеснително, валежите спрели и се надявал всичко да се успокои. Ш-ш-т! Да не се раздухва далаверата, нали!
Драги ми властващи смехурковци, кой отпусна парите за тези "екопътеки"? ДФ "Земеделие", ръководен тогава от настоящия министър на земеделието Румен Порожанов. Кои корифеи сътвориха тези бомби със закъснител, само за да лапнат едни пари? Защо държавата в лицето на Фонда за бедствия и аварии да плаща за щети, причинени от нагло усвояване на евросредства? И ако кметът на Неделино твърди, че местните досега многократно са подавали жалби, кой е трябвало да им обърне внимание? Не е ли това местната власт в негово лице, която преди години е издигнала в култ изграждането на екопътеки по европроекти с цел усвояване на средства.
Пази, Боже, ако всички европроекти - не само в Неделино - са изпълнени с безхаберие за последиците. Заради едните пари!
Областният управител на Смолян обаче е прав, че в Неделино няма нищо за притеснение. Чакаме Бойко Борисов лично да нареди да се отпуснат средства за бедстващите. Общината все пак е на ГЕРБ. И трябва да остане такава. Местните обаче знаят кой им яде от чинийката. Нищо, че властта се прави на ощипана мома и в този случай.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56