26 Март 2019вторник21:41 ч.

Актуално

На днешния ден е създадена партията на социалистите

Първи носител на наградата на НС на БСП "Димитър Благоев" бе Центърът за исторически и политически изследвания на партията, вторият е Георги Йорданов

/ брой: 148

автор:Велиана Христова

visibility 785

На днешния ден преди 127 години е създадена партията на социалистите, партията на Димитър Благоев. Първият учредителен конгрес на Българска социалдемократическа партия, както е първото й название, се е състоял на 2 август (20 юли - Илинден, по стар стил) на историческия връх Бузлуджа, където всяка година съборите на БСП събират десетки хиляди социалисти и симпатизанти. Събитието на историческия връх преди няколко дни тази година събра рекорден брой участници - над 70 хиляди души.
От миналата година БСП присъжда като свое най-високо отличие наградата "Димитър Благоев". Според Устава на БСП, приет от 49-ия конгрес на партията през февруари 2017 г., наградата се присъжда от Националния съвет за научни  и  политически разработки и за изследвания на съвременния социализъм. Нейн пръв носител миналата година стана Центърът за исторически и политически анализи (ЦИПИ), а за 2018 г. за цялостния си принос към идеите на българския социализъм, българската духовност и държавност с отличието бе удостоен Георги Йорданов. И за пръв път преди няколко дни наградата му бе връчена по време на тържествата на вр. Бузлуджа.
Интересно е да се напомнят подробности за първия носител на наградата - Центъра за исторически и политически изследвания (ЦИПИ). Създаден е на 1.02.1992 г. като наследник на Института за социално-политически изследвания и обучения на кадри. Независимо от трудностите и премеждията, през които преминава в годините, от системното намаляване на неговия кадрови потенциал, той неотклонно изпълнява своите изследователски, преподавателски и експертни функции. ЦИПИ има голям принос за идейно-политическото обновление и модернизацията на БСП, за подготовката, организацията и провеждането на поредици от идейни дискусии по актуални и значими за обществото и народа ни въпроси. През всички тези години негови представители са били активно включвани в изработването на  партийните програми и устави.
ЦИПИ поддържа тесни контакти и съвместни проекти със западноевропейски фондации на най-авторитетните социалистически и социалдемократически партии като "Фридрих Еберт" и "Жан Жорес", както и със сродни фондации от Великобритания, Холандия, Гърция и др. Това е единственият партиен институт, създал значителна по качество и количество научна и приложна литература по актуални проблеми от историята и теорията на лявата идея, на левите и социалните движения и партии в Европа и България. Интерес към изданията му проявяват водещи чуждестранни институти и библиотеки в САЩ, Англия, Русия, Чехия, Словакия, Полша, Япония и др. ЦИПИ приобщава и ангажира значими представители от трите поколения в БАН и в най-авторитетните ни висши училища. От началото на 2017 г. ЦИПИ издава и ново ляво електронно списание "Политически хоризонти". Центърът има огромни заслуги и в поставянето на основите, обучението и развитието на нови кадри на две значими обединения в днешната БСП - младежкото и това на жените-социалистки. ЦИПИ е основен двигател на дейността на Политическата академия на Националния политически институт "Димитър Благоев" за подготовка на кадри на различни нива в БСП. Центърът стопанисва и музеите на Георги Димитров, Димитър Благоев и Георги Кирков. За съжаление, състоянието на сградите на музеите на Г. Кирков и Г. Димитров е трагично, а и къщата-музей на Благоев също има нужда от ремонт. Проблемът, както винаги, е липсата на средства. 


 
 

Парламентът поема контрола над "Брекзит"

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 59

Америка прие закон срещу руския газ в ЕС

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 59

Заплашиха кметства в германски градове

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 59

Румънците забогатяват

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 59