17 Ноември 2018събота11:52 ч.

Русия разработва замяна на "Руслан"

Възобновява се строителството на десантни кораби на въздушна възглавница

/ брой: 148

автор:Георги Георгиев

visibility 354

В руската държавна програма за въоръжаване за периода до 2027 г. е заложено създаването на свръхтежък транспортен самолет, който да замени създадения във времената на СССР Ан-124 "Руслан", каза пред репортери руският вицепремиер Юрий Борисов, предаде БГНЕС, като се позова на руски медии.
Максималната товароподемност на "Руслан" е 120 тона. При максимална скорост от 856 км/ч. "товарният кон" на руската военна авиация би могъл с пълен товар да има обсег на действие от 4800 км. На въоръжение в руската бойна авиация в момента има девет Ан-124, още 10 такива машини са експлоатирани от транспортната компания "Волга-Днепър".
По план ще бъде завършено построяването на шест дизел-електрически подводници за Тихоокеанския флот, допълни Борисов. Първоначалните срокове за влизането им на въоръжение бяха 2019 г., но впоследствие бяха удължени с една година. Борисов уточни, че за изграждането на една подводница са необходими 30 месеца, така че те "една след друга" ще влизат във флота.
Вицепремиерът, който наскоро беше назначен за председател на съвета, който наблюдава Фонда за перспективни изследвания, изрази недоволството си от сегашното ниво на взаимодействие между фонда и министерство на отбраната.
По отношение на бронетанковия капацитет на руската армия вицепремиерът подчерта, че в момента не е необходимо въоръжените сили на Русия да бъдат снабдявани с голямо количество най-нова бойна техника като танка Т-14 "Армата" или БТР "Бумеранг". Според него тази техника била скъпа, а последните версии на модернизираните танкове Т-72 имали висока ефективност и превъзхождали западните си аналози.
От изявлението на Борисов пред репортерите стана ясно, че руското министерство на отбраната е поръчало на корабостроителницата в Хабаровск създаването на "десетки кораби на въздушна възглавница" "Зубър" и "Мурена". Те са включени във военната програма до 2027 г. Вицепремиерът не уточни точно колко от тези десантни кораби ще бъдат произведени, съобщи само, че са "десетки". Корабите от типа "Зубър" са най-големите в света десантни кораби на въздушна възглавница. Те са с водоизместимост 550 тона и могат да носят на борда си 150 тона товар. Днес в руския боен флот на въоръжение са само два такива кораба. Те се намират още на въоръжение във ВМС на Гърция и Китай.
Десантните катери тип "Мурена" пък се намират само на въоръжение в Южна Корея (три единици). Други осем катера, произведени в края на СССР, са били нарязани за скрап. Така че фактически тяхното производство ще бъде подновено. Катерите тип "Мурена" могат да пренасят на необорудвано крайбрежие един танк, или две БМП-та или 130 десантчици с въоръжението им. 

Снимка "Рособоронекспорт"
Десантен катер на въздушна възглавница "Мурена" от южнокорейския флот

Майките продължават с протестите

автор:Дума

visibility 0

Цветанов доволен, коалицията - здрава

автор:Дума

visibility 14

Каракачанов: Правителството е стабилно

автор:Дума

visibility 207

След оставката: Победа за гражданското общество

автор:Дума

visibility 226

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 146

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 517

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1072

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 215

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 223