24 Март 2019неделя18:41 ч.

Русия разработва замяна на "Руслан"

Възобновява се строителството на десантни кораби на въздушна възглавница

/ брой: 148

автор:Георги Георгиев

visibility 626

В руската държавна програма за въоръжаване за периода до 2027 г. е заложено създаването на свръхтежък транспортен самолет, който да замени създадения във времената на СССР Ан-124 "Руслан", каза пред репортери руският вицепремиер Юрий Борисов, предаде БГНЕС, като се позова на руски медии.
Максималната товароподемност на "Руслан" е 120 тона. При максимална скорост от 856 км/ч. "товарният кон" на руската военна авиация би могъл с пълен товар да има обсег на действие от 4800 км. На въоръжение в руската бойна авиация в момента има девет Ан-124, още 10 такива машини са експлоатирани от транспортната компания "Волга-Днепър".
По план ще бъде завършено построяването на шест дизел-електрически подводници за Тихоокеанския флот, допълни Борисов. Първоначалните срокове за влизането им на въоръжение бяха 2019 г., но впоследствие бяха удължени с една година. Борисов уточни, че за изграждането на една подводница са необходими 30 месеца, така че те "една след друга" ще влизат във флота.
Вицепремиерът, който наскоро беше назначен за председател на съвета, който наблюдава Фонда за перспективни изследвания, изрази недоволството си от сегашното ниво на взаимодействие между фонда и министерство на отбраната.
По отношение на бронетанковия капацитет на руската армия вицепремиерът подчерта, че в момента не е необходимо въоръжените сили на Русия да бъдат снабдявани с голямо количество най-нова бойна техника като танка Т-14 "Армата" или БТР "Бумеранг". Според него тази техника била скъпа, а последните версии на модернизираните танкове Т-72 имали висока ефективност и превъзхождали западните си аналози.
От изявлението на Борисов пред репортерите стана ясно, че руското министерство на отбраната е поръчало на корабостроителницата в Хабаровск създаването на "десетки кораби на въздушна възглавница" "Зубър" и "Мурена". Те са включени във военната програма до 2027 г. Вицепремиерът не уточни точно колко от тези десантни кораби ще бъдат произведени, съобщи само, че са "десетки". Корабите от типа "Зубър" са най-големите в света десантни кораби на въздушна възглавница. Те са с водоизместимост 550 тона и могат да носят на борда си 150 тона товар. Днес в руския боен флот на въоръжение са само два такива кораба. Те се намират още на въоръжение във ВМС на Гърция и Китай.
Десантните катери тип "Мурена" пък се намират само на въоръжение в Южна Корея (три единици). Други осем катера, произведени в края на СССР, са били нарязани за скрап. Така че фактически тяхното производство ще бъде подновено. Катерите тип "Мурена" могат да пренасят на необорудвано крайбрежие един танк, или две БМП-та или 130 десантчици с въоръжението им. 

Снимка "Рособоронекспорт"
Десантен катер на въздушна възглавница "Мурена" от южнокорейския флот

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56