18 Март 2019понеделник16:33 ч.

Чиста демагогия

/ брой: 147

автор:Георги Георгиев

visibility 776

"Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?" Това е въпросът, на който през септември македонските граждани трябва да отговорят с "да" или "не" по време на референдум, който уж е за приемане или отхвърляне на новото име на страната - Република Северна Македония.
Ако сте се питали някога как звучи чистата демагогия, тя звучи точно по начина, по който сте прочели горния въпрос. Какво означава така формулираното питане, освен обвързване на естественото желание на македонците да живеят по-добре чрез членството им в ЕС с унизителната промяна на името на страната, която се прави само и единствено, за да я набутат в НАТО.
Архитектът на този въпрос е министър-председателят Зоран Заев. Той явно е смятал, че ако формулира въпроса на референдума простичко: "Желаете ли Република Македония да промени името си на Република Северна Македония", шансовете му за успех са щели да бъдат по-малки. Затова и прибягва към тази йезуитщина, която по-скоро го разкрива политически като американско мекере, отколкото като държавник. Ролята на моркова пред македонското магаре в случая я играе членството в ЕС, но точно това е най-несигурното в сметките на Заев.
Зоран Заев дойде на власт с изключителна подкрепа на САЩ и част от европейския политически истаблишмънт. Неговата задача бе да вкара Македония в НАТО. Страната няма нужда от това, никой няма да я напада отвън. Заплахата за целостта й е от съвсем друг характер и, ако албанците решат да я разпарчетосат, никакво НАТО няма да спаси Македония. Членството на страната в алианса е необходимо само и единствено на САЩ - един път, за да покажат, че все още има живец във военния съюз, и второ, за да продължат с изграждането на антируския пояс, разсичащ в представите им Европа на две. За такава цел, дето се вика, всички средства са оправдани, нито е грях да измамиш, нито да станеш за посмешище, като си смениш името на държавата, нито ти тежи, че разделяш нацията.

 

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 117

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 5

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 111

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 100

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 368

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 235

/ брой: 52