21 Ноември 2018сряда11:06 ч.

Чиста демагогия

/ брой: 147

автор:Георги Георгиев

visibility 528

"Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?" Това е въпросът, на който през септември македонските граждани трябва да отговорят с "да" или "не" по време на референдум, който уж е за приемане или отхвърляне на новото име на страната - Република Северна Македония.
Ако сте се питали някога как звучи чистата демагогия, тя звучи точно по начина, по който сте прочели горния въпрос. Какво означава така формулираното питане, освен обвързване на естественото желание на македонците да живеят по-добре чрез членството им в ЕС с унизителната промяна на името на страната, която се прави само и единствено, за да я набутат в НАТО.
Архитектът на този въпрос е министър-председателят Зоран Заев. Той явно е смятал, че ако формулира въпроса на референдума простичко: "Желаете ли Република Македония да промени името си на Република Северна Македония", шансовете му за успех са щели да бъдат по-малки. Затова и прибягва към тази йезуитщина, която по-скоро го разкрива политически като американско мекере, отколкото като държавник. Ролята на моркова пред македонското магаре в случая я играе членството в ЕС, но точно това е най-несигурното в сметките на Заев.
Зоран Заев дойде на власт с изключителна подкрепа на САЩ и част от европейския политически истаблишмънт. Неговата задача бе да вкара Македония в НАТО. Страната няма нужда от това, никой няма да я напада отвън. Заплахата за целостта й е от съвсем друг характер и, ако албанците решат да я разпарчетосат, никакво НАТО няма да спаси Македония. Членството на страната в алианса е необходимо само и единствено на САЩ - един път, за да покажат, че все още има живец във военния съюз, и второ, за да продължат с изграждането на антируския пояс, разсичащ в представите им Европа на две. За такава цел, дето се вика, всички средства са оправдани, нито е грях да измамиш, нито да станеш за посмешище, като си смениш името на държавата, нито ти тежи, че разделяш нацията.

 

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 114

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 196

/ брой: 226