20 Ноември 2018вторник01:08 ч.

Натискът на палатките даде ефект, но протестът остана

До 6 август всички участници ще изпратят становищата си

/ брой: 146

автор:Аида Паникян

visibility 370

Натискът на палатките даде ефект и се ускори работата по промени в законодателството, заяви Мая Стоицева от палатковия лагер пред парламента по време на брифинг след последното заседание на работната група по изработване на проектозакона за хората с увреждания. Въпреки това родителите на деца с увреждания проведоха организирания за вчера в 17 ч. протест и опънаха 740 м трибагреник по протежение на бул. "Цар Освободител". 
Проектозаконът е стъпка напред, има съгласие по важните въпроси, обобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. От думите му стана ясно, че на първо време индивидуалната оценка ще се прави от специализирани екипи на Агенцията за социално подпомагане. Впоследствие тя ще се прави или от нова звено в Агенцията за хората с увреждания, или от нов отделен орган. Идеята е индивидуалната оценка след време да замени ТЕЛК-овите решения. Министърът заяви, че са обсъдени елементите на финансовата подкрепа, съобразена с индивидуалната оценка и ще зависи от индивидуалните нужди и заболяването.
Засега финансовата подкрепа за хората с увреждания според новите разчети ще бъде с около 110 млн. лв. повече от раздаваните в момента интеграционни добавки и четвъртината от социалната пенсия, обясни Петков. Той призна, че не може да се пребори за повече пари на този етап.
Омбудсманът Мая Манолова бе категорична, че индивидуалната оценка трябва да има задължителен характер. Според нея, ако нещата останат само с увеличение на месечната финансова подкрепа за хората с увреждания, това не е реформа. Тя е категорична, че трябва да има промени и при отпускането на помощни средства и медицински изделия. Все пак Манолова заяви, че е обнадеждена от конструктивния диалог, но дали ще има воля за реформи ще стане ясно, когато се види коригирания вариант на закона.
Родителите на деца с увреждания продължават да настояват да отпадне ТЕЛК и да има отделен закон за личната помощ.
Адриана Стоименова от Националното сдружение за и на хората с увреждания заяви, че те никога не са били във война. Според нея в законопроекта има текстове за реална трудова интеграция на хората с увреждания, но е необходимо прецизирането им.
6 август е крайният срок за становища от всички участници по закона. 
По-рано вчера родителите на 18-годишния Петър Мавродиев с детска церебрална парализа, оставиха на грижите на Бойко Борисов пред приемната на премиера. Младежът е приет в "Специална педагогика" в Пловдивския университет. Пред журналисти той заяви, че иска да види дали някой от отговорните за законопроектите ще обърне внимание на обикновен човек. По-късно той бе приет от премиера Борисов, който обеща, че промените в законодателството "ще гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях".


снимка БГНЕС
Националният митинг-шествие на хора с увреждания под наслов "Системата убива - всички" се проведе от парламента до Министерския съвет

 

БСП: Изходът е предсрочни избори

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 225

Борисов се сети да проверява издадените паспорти

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 225

ВМРО: Сидеров прави път на ДПС към властта

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 225

11 задържани след протестите в неделя

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

У нас спадът на строителството е най-голям в ЕС

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

За 60% от пътищата ще се плаща тол такса, обхватът ще расте

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 225

Пенсионните фондове задължени да казват доходността си

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 225

Ново огнище на птичи грип в пловдивското с. Чоба

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 225

"Турският поток" излезе на суша

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 225

Бабиш разбули мистерията със сина му

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 225

Претенденти за поста на Меркел са срещу пакта за миграция

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 225

Задкулисието на здравната "реформа"

visibility 8

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 225

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 1078

/ брой: 224