25 Март 2019понеделник14:53 ч.

Натискът на палатките даде ефект, но протестът остана

До 6 август всички участници ще изпратят становищата си

/ брой: 146

автор:Аида Паникян

visibility 595

Натискът на палатките даде ефект и се ускори работата по промени в законодателството, заяви Мая Стоицева от палатковия лагер пред парламента по време на брифинг след последното заседание на работната група по изработване на проектозакона за хората с увреждания. Въпреки това родителите на деца с увреждания проведоха организирания за вчера в 17 ч. протест и опънаха 740 м трибагреник по протежение на бул. "Цар Освободител". 
Проектозаконът е стъпка напред, има съгласие по важните въпроси, обобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. От думите му стана ясно, че на първо време индивидуалната оценка ще се прави от специализирани екипи на Агенцията за социално подпомагане. Впоследствие тя ще се прави или от нова звено в Агенцията за хората с увреждания, или от нов отделен орган. Идеята е индивидуалната оценка след време да замени ТЕЛК-овите решения. Министърът заяви, че са обсъдени елементите на финансовата подкрепа, съобразена с индивидуалната оценка и ще зависи от индивидуалните нужди и заболяването.
Засега финансовата подкрепа за хората с увреждания според новите разчети ще бъде с около 110 млн. лв. повече от раздаваните в момента интеграционни добавки и четвъртината от социалната пенсия, обясни Петков. Той призна, че не може да се пребори за повече пари на този етап.
Омбудсманът Мая Манолова бе категорична, че индивидуалната оценка трябва да има задължителен характер. Според нея, ако нещата останат само с увеличение на месечната финансова подкрепа за хората с увреждания, това не е реформа. Тя е категорична, че трябва да има промени и при отпускането на помощни средства и медицински изделия. Все пак Манолова заяви, че е обнадеждена от конструктивния диалог, но дали ще има воля за реформи ще стане ясно, когато се види коригирания вариант на закона.
Родителите на деца с увреждания продължават да настояват да отпадне ТЕЛК и да има отделен закон за личната помощ.
Адриана Стоименова от Националното сдружение за и на хората с увреждания заяви, че те никога не са били във война. Според нея в законопроекта има текстове за реална трудова интеграция на хората с увреждания, но е необходимо прецизирането им.
6 август е крайният срок за становища от всички участници по закона. 
По-рано вчера родителите на 18-годишния Петър Мавродиев с детска церебрална парализа, оставиха на грижите на Бойко Борисов пред приемната на премиера. Младежът е приет в "Специална педагогика" в Пловдивския университет. Пред журналисти той заяви, че иска да види дали някой от отговорните за законопроектите ще обърне внимание на обикновен човек. По-късно той бе приет от премиера Борисов, който обеща, че промените в законодателството "ще гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях".


снимка БГНЕС
Националният митинг-шествие на хора с увреждания под наслов "Системата убива - всички" се проведе от парламента до Министерския съвет

 

Още фируги от властта се оказаха клиенти на "Артекс"

автор:Дума

visibility 109

И шефът на КПКОНПИ се уредил с евтини апартаменти

автор:Дума

visibility 263

Прокуратурата влезе в МВР-Благоевград

автор:Дума

visibility 62

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 148

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 143

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 656

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 350

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 231

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 57