21 Април 2019неделя16:03 ч.

Писмо от София

МЪДРОСТТА НА БУЗЛУДЖА

/ брой: 145

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 928

...Сърцето ми се възрадва от тази гледка: не от 70-те хиляди червени шапки и знамена - виждали сме колко лесно човек може да смени и шапката, и партийното си знаме! Не, не от тях се възрадвах, а от 70-те хиляди червени сърца. Тях не можеш набързо да подменяш според ветровете на времето!
    И отново си спомних призива на нашия Продев, на Ремсиста, някога произнесени от същата тази трибуна: "Горе сърцата, другари!" И ги видях, почувствах с всичките си сетива ритъма на седемдесет хиляди червени сърца. Прибавих и моето, умореното, въпреки, че не бях там, на Бузлуджа. Не тая обида, че никой не се сети да ме покани и ми помогне да измина пътя, а аз вече съм затруднен да го сторя без чужда помощ: точно преди 80 години, съвсем точно преди осемдесет! - през късното лято на 1938-ма изкачих първото хълмче на Ремса, най-лекото и романтичното, без да подозирам какво дълго и съдбовно изкачване ме очаква по дългия път към Върха.
    Изслушах внимателно словата - очаквани и вече изричани, най-често познати и излишно парадни, но и парадите имат своите стереотипи. Корнелия говори добре и от сърце, зададе лесни въпроси с трудни отговори, но премълча няколко думички - основните думички, без които радикалната промяна е невъзможна и които сега срамливо премълчаваме. Може би така трябва, но живея с надеждата, че ще настъпи и тяхното време!
    И ако нещо наистина ме впечатли, това е упоритостта на господин Станишев, който би трябвало отдавна да разбере, че мястото му не е на тази трибуна - подобно на един негов немски съмишленик, който мълчаливо слезе от европейската! И как се възрадвах, когато той, както го е правил винаги, когато в своята словесна безпомощност няма какво да каже, се провиква "БСП! БСП! БСП!", с надеждата, че ще го последва вълна от масови възгласи. Но този път... Този път на втория, че и третия път, поляната отвърна с мълчание. Дано се досети, че трябва да взема подръка доведените от него джендъроносци и ги отведе отгдето са дошли!
    Защото Бузлуджа доказа своята вековна мъдрост!
    И така, на път към Върха! Той ще бъде дълъг, стръмен и труден, но горе сърцата, скъпи мои, мили мои другари!
 

Честита Цветница!

автор:Дума

visibility 161

До 18 градуса на Цветница

автор:Дума

visibility 141

Шести сме в Европа по заразени с морбили

автор:Дума

visibility 180

Борисов: Правим паркове, за да се събират БСП

автор:Дума

visibility 274

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 948

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 405

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 545

Демонстрации за мир в Германия

автор:Дума

visibility 225

Напрежение край Триполи

автор:Дума

visibility 247

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1380

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 897

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 1067

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ