19 Април 2019петък10:25 ч.

Бисер Петков видя анархизъм в исканията на хората с увреждания

Нито една от идеите на МТСП няма да мине без финансовия министър и премиера, смятат от БСП

/ брой: 143

автор:Аида Паникян

visibility 307

В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния в средите на хората с увреждания. Това заяви социалният министър Бисер Петков при поисканото от ГЕРБ изслушване в парламента по въпросите на хората с увреждания.
Министърът увери, че се правело всичко възможно през есента да бъдат подготвени и внесени в НС законопроектите, касаещи хората с увреждания. В повечето отговори на депутатски въпроси той проследи хронологията на протестите и на етапите от изработването на законопроектите за хората с увреждания и за социалните услуги. Петков се похвали, че МТСП подготвя проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика.
Петков заяви, че повечето от исканията са в контекста на конвенцията за правата на хората с увреждания, ратифицирана от България през 2012 г. Депутатът от БСП Георги Гьоков апострофира, че според плана за действие на България за прилагане на конвенцията закон за социалните услуги е трябвало да бъде приет през 2016 г., а се изработва едва през 2018 г. Министърът му отвърна, че за сметка на това новият Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) според плана трябвало да се изработи през 2020 г., но той се подготвя т.г.
Твърде малко от същността на проблемите бе засегнато от управляващите по време на изслушването. Калин Поповски от "Обединени патриоти" направи кратка възхвала на правителството и забележка, че дори законопроектите да бъдат приети до дни, едва ли има пари за тях до края на бюджетната година. Той попита Петков на какъв етап е подписването на споразумението за трудовата миграция на България с Молдова. "Вие наистина ли допуснахте по време на дебата за хората с увреждания въпрос за споразумението с Молдова? Това е цинично", възмути се към председателката на НС Цвета Караянчева депутатът от БСП Антон Кутев.
Мъгляви и неясни бяха отговорите на конкретните въпроси от Гьоков: Доколко проектозаконите ще насърчават, защитават и гарантират пълноценното, равноправно упражняване на всички права на човека и основните свободи на хората с увреждания, какво е мястото на личната помощ в тези закони, промените ще получат ли одобрението на всички заинтересовани страни и, най-важното, ще доведат ли те до устойчива промяна в политиките за хората с увреждания. Виолета Желева от БСП подчерта, че изготвянето на новия ЗИХУ е в отговор на един от последните протести, и попита дали ще бъде съобразен с финансовата рамка за следващите 3 години и ако не е, какво ще му е новото.
Имате ли подкрепата на Министерството на финансите, попита депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той бе категоричен, че за да бъдат комплексно решени проблемите на хората с увреждания, е необходима политическа подкрепа и носене на отговорност.
Проблемите на хората с увреждания опират до бюджета и някой трябва да накара финансовия министър и премиера да отпуснат необходимите средства, защото, ако я няма подкрепата на МФ, нито една от идеите на МТСП няма да бъде осъществена, обърна се към министъра Кутев. Той дори прогнозира, че пари няма да бъдат отпуснати и през октомври и тогава е огромна вероятността Петков да се превърне в "бушон". Проблемът на хората с увреждания не е финансов, а хуманитарен и е въпрос на оживяване на тях и на децата им, каза депутатът от БСП.


текст под снимка:

Промените за хората с увреждания трябваше да бъдат приети до 2016 г., сега не е време за хвалби, а за разкаяние и бързи действия, категоричен е Георги Гьоков

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ