10 Декември 2018понеделник18:32 ч.

Бисер Петков видя анархизъм в исканията на хората с увреждания

Нито една от идеите на МТСП няма да мине без финансовия министър и премиера, смятат от БСП

/ брой: 143

автор:Аида Паникян

visibility 213

В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния в средите на хората с увреждания. Това заяви социалният министър Бисер Петков при поисканото от ГЕРБ изслушване в парламента по въпросите на хората с увреждания.
Министърът увери, че се правело всичко възможно през есента да бъдат подготвени и внесени в НС законопроектите, касаещи хората с увреждания. В повечето отговори на депутатски въпроси той проследи хронологията на протестите и на етапите от изработването на законопроектите за хората с увреждания и за социалните услуги. Петков се похвали, че МТСП подготвя проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика.
Петков заяви, че повечето от исканията са в контекста на конвенцията за правата на хората с увреждания, ратифицирана от България през 2012 г. Депутатът от БСП Георги Гьоков апострофира, че според плана за действие на България за прилагане на конвенцията закон за социалните услуги е трябвало да бъде приет през 2016 г., а се изработва едва през 2018 г. Министърът му отвърна, че за сметка на това новият Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) според плана трябвало да се изработи през 2020 г., но той се подготвя т.г.
Твърде малко от същността на проблемите бе засегнато от управляващите по време на изслушването. Калин Поповски от "Обединени патриоти" направи кратка възхвала на правителството и забележка, че дори законопроектите да бъдат приети до дни, едва ли има пари за тях до края на бюджетната година. Той попита Петков на какъв етап е подписването на споразумението за трудовата миграция на България с Молдова. "Вие наистина ли допуснахте по време на дебата за хората с увреждания въпрос за споразумението с Молдова? Това е цинично", възмути се към председателката на НС Цвета Караянчева депутатът от БСП Антон Кутев.
Мъгляви и неясни бяха отговорите на конкретните въпроси от Гьоков: Доколко проектозаконите ще насърчават, защитават и гарантират пълноценното, равноправно упражняване на всички права на човека и основните свободи на хората с увреждания, какво е мястото на личната помощ в тези закони, промените ще получат ли одобрението на всички заинтересовани страни и, най-важното, ще доведат ли те до устойчива промяна в политиките за хората с увреждания. Виолета Желева от БСП подчерта, че изготвянето на новия ЗИХУ е в отговор на един от последните протести, и попита дали ще бъде съобразен с финансовата рамка за следващите 3 години и ако не е, какво ще му е новото.
Имате ли подкрепата на Министерството на финансите, попита депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той бе категоричен, че за да бъдат комплексно решени проблемите на хората с увреждания, е необходима политическа подкрепа и носене на отговорност.
Проблемите на хората с увреждания опират до бюджета и някой трябва да накара финансовия министър и премиера да отпуснат необходимите средства, защото, ако я няма подкрепата на МФ, нито една от идеите на МТСП няма да бъде осъществена, обърна се към министъра Кутев. Той дори прогнозира, че пари няма да бъдат отпуснати и през октомври и тогава е огромна вероятността Петков да се превърне в "бушон". Проблемът на хората с увреждания не е финансов, а хуманитарен и е въпрос на оживяване на тях и на децата им, каза депутатът от БСП.


текст под снимка:

Промените за хората с увреждания трябваше да бъдат приети до 2016 г., сега не е време за хвалби, а за разкаяние и бързи действия, категоричен е Георги Гьоков

Пожарникарите негодуват срещу орязан бюджет

автор:Дума

visibility 39

Майките на деца с увреждания са "Човек на годината 2018"

автор:Дума

visibility 53

ГЕРБ властват, не управляват

автор:Дума

visibility 339

Символично погребаха българското пчеларство пред МЗХГ

автор:Дума

visibility 86

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 239

Мей с извънредно изявление за Брекзит

автор:Дума

visibility 143

Лондон може едностранно да отмени Брекзит, реши съдът

автор:Дума

visibility 131

Последните думи на Хашоги: "Не мога да дишам"

автор:Дума

visibility 175

След погромите:Франция очаква реформите на Макрон

автор:Дума

visibility 139

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 341

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 402

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239