24 Март 2019неделя03:46 ч.

Литва получи първите "Боксер"-и

Прибалтийската държава ще въоръжи с германските БТР-и механизирана бригада

/ брой: 143

автор:Георги Георгиев

visibility 1058

Литовското министерство на националната отбрана е получило миналата седмица първите два колесни бронетранспортьора германско производство "Боксер" (на литовски ще се наричат Vilkas - "Вълк"), съобщиха руски медии. Машините са изготвени в пълна конфигурация, с бойни модули с въоръжение, но засега ще останат на територията на Германия, където ще се използват за изпитания и обучение. Следващите два БТР-а се очакват началото на 2019 г.
През август 2016 г. литовците подписаха договор с германския консорциум АРТЕК договор за близо 386 млн. евро за покупката на 88 колесни бронетранспортьора "Боксер" (8х8) и три учебни машини, припомня блогът bmpd. Това е най-големият договор в отбранителната сфера в историята на страната и в същото време с него Литва става първият чуждестранен купувач на "Боксер".
Пълноценните доставки на БТР-ите трябва да започнат от началото на следващата година и да приключат към края на 2021 г. Вариантът на "Боксер" за Литва е с необитаема бойна купола на израелската компания "Рафаел". Модулът включва 30-мм автоматично оръдие "Бушмастър", сдвоена с нея 7,62-мм картечница и установка за изстрелване на противотанкови ракети "Спайк", пак на "Рафаел". От 88 машини четири ще бъдат в командно-щабен вариант, а останалите в линеен.
Литва осъществи тази покупка чрез Европейската агенция за военни доставки, което трябва да стандартизира процедурите за покупка и обслужване с тези в Германия и Холандия, които също експлоатират "Боксер".
В литовската армия всички "Боксер"-и ще постъпят на въоръжение в два мотопехотни батальона на 1-а механизирана бригада "Железния вълк", която е основният боен потенциал на страната. Сега и двата батальона използват стари американски верижни БТР-и М-113, получени от наличностите на Бундесвера. Тази техника сега ще бъде предадена на сформиращата се 2-ра механизирана бригада "Жемайтия". Нейното окомплектоване е предвидено да приключи към 2021 г.


Снимка Министерство на отбраната на Литва

Един от първите два линейни БТР "Боксер" за литовската армия

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56