19 Април 2019петък04:27 ч.

За всичко е виновна БСП

/ брой: 141

автор:Георги Георгиев

visibility 1277

Зам.-председателят на това, което имаме като ГЕРБ, Цветан Цветанов не разбира необходимостта от наличието на опозиция в страната. Това накратко е изводът от вчерашното интервю на господина пред "Нова телевизия". Цветанов иска "градивна опозиция", представата си за която той илюстрира с общото гласуване в петък в НС по темата за мигрантите. Т.е. градивна за него е тази опозиция, която гласува заедно с управляващите.
Някой знае ли признато от всички определение за "градивна опозиция"? Да, ще кажат, че това е онази опозиция, която сътрудничи на разумните предложения на властта. Проблемът е че, за управляващите и особено за тези управляващи от ГЕРБ, че всяко тяхно действие е разумно, и ако не си се съгласил, си се превърнал в саботьор, който е за прокуратурата. Така поне смятат Тома Биков и Антон Тодоров от ГЕРБ, за които контактите между опозиция и протестиращи са подозрителни и осъдителни. Цветанов, който е техен началник, не се разграничи и нямаме избор освен да приемем, че и той е на тоя акъл. Нещо повече. Той отиде още по-далеч и директно обвини БСП, че е основният смутител на спокойствието в държавата. Значи, ако не са тия келеши социалистите, всичко в България ще е "рози и кебапчета".
"Аз единственото, което мога само да кажа, че в цялостното тягостно напрежение в обществото, допринася политиката или организационната работа на БСП." С това си изречение Цветанов действително се разкри като политик, който не разбира нуждата от опозиция в демократичното общество, а следователно има и превратна представа за демокрацията. Това последното си го знаем още от времената му на вътрешен министър, но е добре, че ни го припомня, да се сещаме кой ни управлява. За негово сведение "градивна" и "послушна" не са синоними, когато се говори за опозиция. В неговата глава може и да е така, но в реалността е различно. В нея е задължително за опозицията не само да участва в протести срещу властта, а да ги оглави, да ги подбуди, точно така, и ако може да постигне успех за недоволните, но и за себе си. Защото смисълът от съществуването й е да свали управляващите от власт, да поеме държавното кормило и, в идеалния случай, да се справи по-добре от некадърните си предшественици.
Репликата "Не ми политизирайте протеста" е чиста глупост. Всеки протест срещу действията на властите е политическо действие, а съвсем друг въпрос е коя партия или партии ще бъдат изразители на общественото недоволство, ще го насочват и канализират, защото това е нормалната практика в демократичните общества.
Когато Цветанов казва за протестите на животновъдите от Странджа: "...няма как да не се съмняваме, че подобни инциденти са инициирани точно от тях (т.е. от БСП)", той продължава да се саморазобличава като антидемократичен човек, отказващ правото на опозицията да бъде опозиция. Не мислете, че Цветанов само така си говори, че не мисли какво изрича, че защото има проблеми със словореда и с ограничения си речников запас, можем само да се присмиваме на казаното от него. Нищо подобно. Антидемократичното поведение на ГЕРБ е последователна политика, която те провеждат не само в парламента, а и извън него вече близо десет години.
Когато управляващите систематично оправдават провалите и грешките си с действията, истински или мними, на опозицията, това показва, че имаме работа с деспотия. И то си е така. "Островът на Борисов" не е фалшива новина. Той е метафора на едноличното управление, на утвърдения нов авторитаризъм в страната, крепен от привидно демократични механизми. Точно както "бистришките тигри" крепяха за задните части Бойко Борисов при последния им мач.
"Не ме попитахме за БСП. Конкретно", обърна се към водещия Цветанов, след като двайсет минути се занимава с партията и нейни представители. Е, какво да ви питат, Цветанов? Вие сам си казахте всичко. Сега единственият изход, е да ви свалим от власт. Друг изход просто нямаме.

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ