18 Ноември 2018неделя13:12 ч.

Кой е виновен?

/ брой: 141

автор:Мая Йовановска

visibility 399

През февруари властта си призна изключително скандална информация, че между 30% и 70% от оборотите изобщо не се отчитат и не стигат до данъчните. Заради тези схеми за укриване на приходи се оказа, че ведомството на Владислав Горанов е направило промени в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти, и то още през миналата година - информация, която дойде като гръм от ясно небе дори за шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. Планират се нови изисквания и към софтуера, и към фискалните устройства. По груби изчисления още тогава бе оповестено, че става въпрос за около 120 млн. лв. за сметка на бизнеса и то само за устройствата. Има обаче и нови по-големи глоби.
С нова промяна в наредбата, пусната през миналата седмица за обществено обсъждане, с три месеца се отлагат първоначално заложените срокове за влизане в сила на новите изисквания за отчитане в реално време, което иначе трябваше да стане от началото на следващата година. Явно от МФ са видели, че новите изисквания в иначе декларираната спешна необходимост за промяна няма как да се случат в рамките на първоначалните им планове. А много фирми ще изпищят следващата година. Промените засягат всички фирми в страната, които ползват касови апарати, софтуер за управление на продажбите, интегрирани автоматизирани системи за продажби. Става въпрос за около 440 000 регистрирани фискални устройства, като поне половината от тях ще трябва да се подменят, а на останалите - трябва да бъде актуализиран софтуерът, за да отговорят на новите изисквания. Това означава, че всяка фирма ще трябва да се бръкне с нови пари.
Мина доста време от първоначалния скандал и страстите привидно изглеждат уталожени, но Горанов, а и НАП, дължат отговор защо досегашните изисквания на държавата към фискалните устройства и софтуера на практика са позволили да се краде и кой е виновен? И още - кои фирми ще приберат пак парите на бизнеса за нови устройства и дали ефектът ще е същият?

Протести блокират България и днес

автор:Дума

visibility 67

Зимата нахлува от днес

автор:Дума

visibility 220

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 145

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 223

1200 са в неизвестност в Калифорния

автор:Дума

visibility 30

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 245

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 341

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 712

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1418

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 281

/ брой: 223