23 Март 2019събота21:48 ч.

Кой е виновен?

/ брой: 141

автор:Мая Йовановска

visibility 598

През февруари властта си призна изключително скандална информация, че между 30% и 70% от оборотите изобщо не се отчитат и не стигат до данъчните. Заради тези схеми за укриване на приходи се оказа, че ведомството на Владислав Горанов е направило промени в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти, и то още през миналата година - информация, която дойде като гръм от ясно небе дори за шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. Планират се нови изисквания и към софтуера, и към фискалните устройства. По груби изчисления още тогава бе оповестено, че става въпрос за около 120 млн. лв. за сметка на бизнеса и то само за устройствата. Има обаче и нови по-големи глоби.
С нова промяна в наредбата, пусната през миналата седмица за обществено обсъждане, с три месеца се отлагат първоначално заложените срокове за влизане в сила на новите изисквания за отчитане в реално време, което иначе трябваше да стане от началото на следващата година. Явно от МФ са видели, че новите изисквания в иначе декларираната спешна необходимост за промяна няма как да се случат в рамките на първоначалните им планове. А много фирми ще изпищят следващата година. Промените засягат всички фирми в страната, които ползват касови апарати, софтуер за управление на продажбите, интегрирани автоматизирани системи за продажби. Става въпрос за около 440 000 регистрирани фискални устройства, като поне половината от тях ще трябва да се подменят, а на останалите - трябва да бъде актуализиран софтуерът, за да отговорят на новите изисквания. Това означава, че всяка фирма ще трябва да се бръкне с нови пари.
Мина доста време от първоначалния скандал и страстите привидно изглеждат уталожени, но Горанов, а и НАП, дължат отговор защо досегашните изисквания на държавата към фискалните устройства и софтуера на практика са позволили да се краде и кой е виновен? И още - кои фирми ще приберат пак парите на бизнеса за нови устройства и дали ефектът ще е същият?

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56