19 Март 2019вторник10:49 ч.

Пътешествия

Рим Древният

Почти хиляда години тук е бил центърът на света

/ брой: 139

автор:Боян Бойчев

visibility 1048

Признавам, че винаги съм харесвал Италия. Не знам откъде, кога и защо. Може би през далечната вече 1982 година, когато "адзурите" станаха световни шампиони на първото ми осъзнато като запалянко първенство. Или може би любовта ми към историята и по-скоро към античната история, като за Древния Рим бях изчел като ученик десетки книги и материали. После дойдоха италианската музика, италианските филми и любовта ми към средиземноморската кухня. След това посетих няколко прекрасни града в Италия.
Но Рим е друго нещо. Винаги съм искал да дойда тук. Няма град в света, където да е концентрирана толкова много история и култура: Античност, Средновековие, Ренесанс...
И ето, вече сме по римските улици. Три дни, една мъничка капчица в неговата многовековна история. И утре е неделя, първи юли, разбираме, че всяка първа неделя от месеца посещението на Форума и Колизея, както и на още 25 музея в Рим е безплатно. Хубаво облегчение за джоба, защото цените тук са като българските, но в евро, а за входовете за музеите да не говорим. За информация, безплатен е и входът за Ватикана и Ватиканските музеи, но всяка последна неделя на месеца. Затова неделята е определена за Древния Рим.
Казах вече, че съм изкушен от историята. До Форума може да се стигне и с метро, но така се губи от усещането за града. Ето, в далечината се издигат величествените останки на Колизея и сърцето ми неусетно се ускорява. След малко древният стадион се появява в цялото си великолепие. И ти се струва чудно, почти невъзможно как преди толкова хилядолетия човешката ръка е успяла да построи такова нещо. Колизеят е строен през 69-79 г. сл. Хр. по времето на трима императори от Флавиевата династия, затова първоначално е бил известен под името Флавиев амфитеатър. Съоръжението побирало до 90 хиляди души - колко днешни стадиона могат да се похвалят с такъв капацитет. Имало е четири етажа, всеки с по три реда седалки, а за императора и приближените му са били предвидени специални ложи. Платнище покривало стадиона, за да предпази зрителите от слънце, дъжд и сняг. Арената е била дървена, под която има сложна система от коридори, по която са се придвижвали високопоставените римляни, за да избегнат тълпите, както и гладиаторите, излизащи на арената. Обикновените граждани са влизали през многото входове. Днес това е трудно приложимо заради непрекъснатите огромни тълпи от туристи, които буквално са обсадили Колизея и чакат да минат през строгата система за контрол на багажа. В интерес на истината, опашката се движи бързо. Горещо е, но ако не сте се запасили с вода, услужливи тъмнокожи емигранти припечелват, предлагайки леденостудена вода в малки бутилки. Едно евро за 500 мл - не е толкова скъпо, в магазините струва 80 евроцента.
И заставаш сред мълчаливите камъни, абстрахираш се от шума на туристите и сякаш се пренасяш в онези далечни времена, чуваш звъна на мечовете и рева на публиката, притихващ само когато императорът вдигне ръка да пощади или не победения на арената.
Хляб и зрелища!
Излизаме от Колизея и се отправяме към Форума. Вляво е изключително красивата арка на Константин, която императорът построил в чест на 10-годишнината от своето управление.
Форумът е всъщност центърът на Древния Рим. В него се влиза по "Виа Сакра" и се минава под друга арка - тази на Тит. Централната част е била застроявана постепенно с редица административни сгради, храмове на древните божества, съдилища, базилики, арки. Повечето от тях са разрушени и от тях са се запазили само основите или колоните. Но всичко е толкова внушително и респектиращо. Тук всъщност в продължение на хилядолетие е бил центърът на света. Не е сенчесто място, затова задължително трябва да сте с шапка. Четете надписите или разгледайте компютърна възстановка на града, за да допълните въображението си.
От едната страна на Форума се намира хълмът Палатин. Това е място на римските палеолитни селища, а по-късно тук са били античните императорски дворци и вили. Предполага се, че именно тук са били донесени от овчаря, който ги спасил от реката, Ромул и Рем - основателите на Рим. Хълмът е изключително приятно място, потънало в зеленина. Тук спокойно може да си починете и дори да подремнете на тревата, за да възстановите сили за по-нататъшната обиколка. Повечето здания са разрушени, но запазените останки наистина поразяват със своето величие и сложност на изпълнението. А навярно и с разкош - етимологията на думата "палат" е свързана именно с това място. Факт е и че на по-голямата част от Палатин още не са правени разкопки, казаха ми, че тепърва предстоят. Не знам точно какви разкошни дворци и вили е имало, но оттук гледката към Вечния град е направо зашеметяваща.
Извън Форума е разположена улица, на която са разположени статуи на императори. Самата улица е построена по времето на Мусолини, за да могат по нея да маршируват неговите войници. Така тя е покрила част от развалините на Древен Рим. Нов план предвижда улицата да бъде стеснена и части от стария град да бъдат извадени отново на показ.
Всъщност това не е единственото кощунствено отношение към древноримските останки. През Средновековието споменът за тези времена е бил неглижиран чак до Ренесанса и затова качествен каменен материал е бил използван за строителство на други сгради.
В края на улицата се извисява и прочутата Траянова колона, построена в чест на неговите победи над даките. Украсена е с 2600 изрязани фигури. След смъртта на император Траян неговите останки са поставени в кухата основа на колоната в златна урна.
От другата страна Форумът е ограден от Капитолия - друг емблематичен хълм, един от първоначалните седем, на които е бил построен Древен Рим. В центъра на площада е статуята на Марк Аврелий. Зад нея е Дворецът на Сената, където днес се намира кметството на Рим. От едната й страна се намира Дворецът на пазителите, а от другата - Новият дворец, строен по скица от проекта на Микеланджело.
Но както усетихте, вече навлизаме в други времена. Макар че да говориш за време във Вечния град е несериозно. Тук всичко е преплетено по един уникален и неповторим начин. Така че с Ренесанса продължаваме в някой от следващите броеве на нашия вестник.
 

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53