13 Ноември 2018вторник01:36 ч.

На фокус

Долу ръцете от отец Иван!

/ брой: 139

автор:Ина Михайлова

visibility 3131

Отец Иван от Нови хан отново е принудително заставен да бъде мъченик. Заради дългове към енергото 70 деца и отецът заживяха на палатки край монтанския яз. "Огоста". Храната не достига, няма и средства за плащане на борчове към фирма за строителни материали. На фона на сериозните затруднения на отец Иван държавата, загрижена за децата и условията, при които те живеят на палатки край язовира, изпрати проверяващи.
Сигурно са прави инспектиращите органи - не може ей така, без никакви условия, да поведеш деца на палатка край язовир, и то до началото на учебната година. Или докато събереш пари, за да платиш борчовете към енергото. Или докато намериш начин как да осигуриш средства за прехрана на близо 250 души.
Има обаче едно голямо НО!
Държавата не иска или не може да се погрижи за тези деца. Отец Иван го прави. Каква е тази държава, която, вместо да помогне на отец Иван, който върши нейната работа, всячески се опитва да го възпрепятства? Защо експертите, проверяващите, онези, които пишат и бришат, докладват и цитират букви и алинеи на закони, не намерят начин да помогнат на богоугодното дело?
Чиновниците са му намерили колая. Те умело и безпардонно функционират на принципа: не знам как трябва да е, но не е така! Да, не знаят (или не желаят) как да помогнат на отец Иван, но са сигурни, че това, което прави, не отговаря на нормите. Сигурно хигиенните условия не са съгласно изискванията на закона. Същият или друг закон обаче дали дава съгласие държавата да абдикира от грижата за своите граждани? Може хигиенните условия да не са по закон, но затова пък тези деца, за които се грижи отец Иван, получават човешко отношение. Което нито държавата, нито нейните чиновници някога им е предложила или ще им предложи. За пари и дума не отваряме.
Не му е за пръв път на отец Иван да бъде на кръстопът. Преживя ругателства и посегателства, кражби и пожар в приюта в Нови хан. И друг път енергото е спирало тока заради борчове, но е намирал начин с дърва да отоплява помещенията. Искаха да го гонят, да събарят сградите, да го изселват от Нови хан, защото децата били циганчета, страхували се от тях... Отецът преживя и лично изпитание преди време - катастрофа и операция. Винаги обаче мисълта му е била за делото, което е започнал преди 30 години. С едни 480 лв. От самото начало та до днес приютът му се издържа и оборудва само с дарения. От държавни и от църковни институции не са търсени помощи. През приюта се минали над 900 души, които са намерили подслон, храна и дрехи, докато се устроят. Не са тежали на държавата и на институциите й. Стореното заслужава поне едно благодаря. И едно рамо. Държавата прояви съпричастност към съдбата на двете лъвчета Терез и Масуд (не сте ги забравили, нали?), но не и към човешки същества.
Отец Иван ли е най-големият нарушител в тази държава! Или са загрижени за децата около него? Нима! Че къде бяха досега социалните, здравните, детските и пр. службички?
Не, отец Иван не е най-големият престъпник на тази територия. Но така излиза. Крокодила е на свобода, онзи, който има пари - също, а безпаричният - какво? В кауша!
При предишна проверка в приюта на отец Иван казаха, че от тавана висели кабели. Сега условията, при които живеели децата на палатки, не отговаряли на хигиенните изисквания. Формално погледнато, и в двата случая са прави. Дребните чиновнически душички ще изперат съвестите си. И държавата - барабар с тях.
Същите тез чиновници не събориха поне един хотел на мутра или олигарх, въпреки че не отговаря на изисквания. Не им стиска. Просто зад отец Иван не стои никой. Държавата отдавна му е обърнала гръб, а медиите са при него около Коледа или Великден, или когато разберат, че се задава скандал.
Не знам държавата дали ще се стресне и ще направи нещо, но дребните чиновници, изпратени да контролират и проверяват отец Иван, да му напишат предписания или каквото и да е, дано чуят. Оставете отец Иван на мира. Долу ръцете от него! Ако можете, помогнете, чисто човешки. Кажете какво да направи, за да не ви дърпат на вас ушите. Не го тормозете. Няма да получите по-голяма заплата, няма да ви дадат и премия, ако затворите приюта или разрушите палатковия лагер край язовира, ако глобите или дадете на прокурор отеца. Ще ви тежи на съвестта обаче, защото ще разрушите нещо, направено с любов и с мисъл за ближния. Да, държавата, която ви е назначила на работа и ви плаща заплатите, не е вписала това в длъжностните ви характеристики. Няма да се отклоните от правилата, но поне една нощ ще спите спокойно.

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220