19 Март 2019вторник10:50 ч.

Винету и Карамазови

/ брой: 138

автор:Евгени Гаврилов

visibility 912

Ако нещо не може да се отрече на премиера, то това е умението му във всеки удобен случай да се кипри и самоизтъква. Показа го и онази вечер при връчването на наградите "Икономика на светло", давани от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Този номер Борисов го прави по един до болка вече познат и изтъркан начин. След канонадата от самохвалби последва дежурното обвинение срещу БСП. "Тази седмица ще видите, обещали сме под 6% ще падне контрабандата на цигари, от 34%". "Ако БСП се върне на власт, то контрабандата и сивата икономика ще се увеличат отново". Обаче. Индексът "Икономика на светло" на Асоциацията на индустриалния капитал през миналата година достигна 74,78%, след като през 2010 г. е бил 64,59%. Това показва изсветляване на икономиката с 10% за последните осем години. Борисов стъкмисва вече и статистиката за удари по БСП. При служебното правителство на Румен Радев приходите на митниците намалели със 120 млн. лв., а икономиката изсветлявала по-малко при БСП и ДПС. А що забрави НДСВ? Ами, защото целта е да се атакуват социалистите. Толкова го плашат явно, че този път добави и десерт. Старите ченгета задействали операция "Пречупване", но той нямало да им се даде. 
Странно и смешно е ченге така да говори за ченгета. Друг въпрос е може ли пожарникар да заблуждава цял народ, че е ченге... Думи, думи, думи, втръснали от употреба. Премиерът съзря дори в АИКБ свой политически опонент, нарече нейния председател Васил Велев "стар комсомолец" и затова данните били напълно достоверни. Според тях сивата икономика у нас намалява с 3% за година. Бойко обаче елегантно пропусна друг факт от доклада на АИКБ, според който също през последната година се увеличава несъбраният акциз от цигари. А и по официална информация за последните 17 години НАП не е успяла да събере начислен ДДС в размер на близо 5,8 млрд. лева. 5,4 млрд. лв. от тези пари реално трябва да бъдат отписани, защото те са начислени на т. нар клошарски фирми и няма никакви шансове да влязат някога в бюджета. От справка на приходната агенция става ясно, че най-много данък се е източвал след 2011 г., за да се стигне до края на миналата година, когато общият му размер вече се изчислява на стряскащите 16,2 млрд. лв. Да не говорим, че се появиха информации, според които общата сума на несъбраните от НАП задължения по всички видове данъци, откакто се води подобна статистика, е в размер на около 25 млрд. лв.  В отчетите на приходната агенция се твърди, че през 2015 г. е изпратила 729 уведомления до разследващите органи за предполагаемо избягване на данъчни задължения в особено големи размери, но за същия период прокуратурата е образувала само 12 досъдебни производства. Това означава, че са заведени дела по-малко от 2% от подадените сигнали. През 2016 г. уведомленията до прокуратурата са станали 939, а образуваните досъдебни производства са само 34. Т.е. при разкриването на данъчни престъпления някъде се къса нишката. А причината е чадърът - политическият. Пък,  както е известно, през тези години управлява не БСП, а ГЕРБ.
Ако с нещо Борисов направи впечатление онази вечер, то бе цитатът от "Братя Карамазови" на Достоевски: "Имаше ли палто този човек или не", каза Борисов, опитвайки се да обясни жълтите новини срещу него. Виж ти, освен "Винету" той е започнал да чете и руска класика!

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53