24 Март 2019неделя18:36 ч.

За по-скъпо лечение ще се доплаща

Ако идеите на новия управител на НЗОК се разминат с управляващите, Дечо Дечев щял да си тръгне

/ брой: 138

автор:Аида Паникян

visibility 438

Касата да плаща за еднакво медикаментозно лечение в болниците на еднакви диагнози на основата на международни ръководства, което лечение да е качествено и ефикасно. Ако даден пациент иска по-скъпо или иновативно лечение, ще си доплаща. Това заяви единственият кандидат за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на изслушването му в парламентарната здравна комисия. Кандидатурата му бе представена от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Очаква се гласуването в пленарната зала да бъде в петък.
Промени в работата на касата на всички нива предложи д-р Дечев в представянето на концепцията си за развитие на НЗОК. При представяне на вижданията му той засегна проблема с лекарствата и подчерта, че няма друга държава, в която съотношението лекарства:лечение да е 50:50. По думите му ще бъде акцентирано и на ползването на генерични лекарства, когато общественият фонд плаща за лечението на болния.
Подобно е предложението му и за медицинските изделия - ако пациент иска да ползва по-скъпо изделие от това, което плаща касата, ще трябва да доплати.
Според д-р Дечев лечението на редките заболявания трябва да излезе от НЗОК и да се плаща от МЗ, но да бъде изработена мащабна програма, която до включва генетична диагностика, лечение и пр.  
Д-р Дечев смята, че потенциалът на агенцията за медицински одит трябва да се влее в НЗОК, за да може да се засили контролът. За целта ще трябва да бъде оптимизиран съставът на НЗОК.
В момента за лечението в чужбина отговарят НЗОК, Фондът за лечение на деца, както и комисията за лечение в чужбина. Според д-р Дечев трите структури трябва да се обединят, като се ползва потенциалът на международния отдел в НЗОК и бъде увеличен екипът. Идеята му е НЗОК да сключва рамкови споразумения с водещи специалисти от чужбина и когато е необходимо, те да бъдат канени у нас, вместо да се пращат пациенти в чужбина.    
До 3 месеца ще предложа конкретни мерки, обеща Дечев.
Какво ще стане, ако идеите Ви се разминат с МЗ, попита кандидата депутатът от БСП Георги Гьоков. Просто да си търсят друг човек, отговори Дечев, който по-рано в отговор на въпрос от д-р Хасан Адемов отговори: "Не кандидатствам за стола, а, за да приложа концепцията си. Ако не получа политическа подкрепа, какво да правя там?"
За кандидатурата на д-р Дечев гласуваха 14 депутати от комисията без "против" или "въздържал се".

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56