21 Април 2019неделя16:05 ч.

Актуално

В началото на погрома са законите

Властващите пробутват лобистки недомислици на първо четене в НС, после ги кърпят, фризират и поправят, накрая произвеждат един Франкенщайн

/ брой: 138

автор:Велиана Христова

visibility 1025

Българите започнали да купуват повече бездимни цигари и затова, видите ли, трябвало да им се вдигне акцизът. Да паднеш. Хората купуват IQOS и си свиват сами папиросите, за да им е по-евтинко, пък и да намалят тютюна. Ама никой не го е еня ни за цигарите, ни за здравето, ами искат да изсмучат от джобовете ни и да спастрят още едни 30 млн. лв. в бюджета. Парите щели да бъдат за майките с болните деца. Менда Стоянова вчера направо си го каза. Което си е чист цинизъм. Целта на Цв.Цв. пък била да намали печалбата на едни фирми... Утре ще обложат и дрехите втора употреба с акциз - на основание, че оголелите българи вече масово се увиват в "секънд хенд".  
Само управляващите си знаят кое точно лоби ги натисна да вдигат спешно акцизи - толкоз спешно, че дори разчети не са успели да направят какви приходи ще им даде поправката в закона. Вкараха го в НС, после го изкараха оттам, после пак го натресоха в стария вид. За второто четене щели били да го поправят. Ей тук е зарито кучето на порочната им практика. Откакто ГЕРБ са на власт, в парламента масово се появяват лоши законопроекти, засягащи най-различни области на икономиката, културата, обществото - недоработени и пълни с нахвърляни набързо непрофесионални текстове. Тези лоши заготовки веднага минават на първо четене с желязното мнозинство на властта, след което започва едно безумно кърпене, кроене, добавяне, вадене и слагане на текстове, писани на коляно за второто четене. Половината закони се приемат в полупразна зала. Накрая се появява един законов Франкенщайн, в който същината е обрасла със всякакви текстове, които са без всякаква връзка с реалния живот, носят двусмислие, неизпълними са, дори си противоречат един на друг или са в разрез с други закони. Това калпаво изделие влиза в действие, а когато последиците станат нетърпими за съответния сектор, се пристъпва към спасителното "изменение и допълнение". От него пък колелото се завърта по същата орбита и така - до безкрай.
Вижте по колко пъти за последните години са променяни и кърпени уж новите закони. Защо ли в САЩ например и досега действат закони от времето на Линкълн, а в Англия основните законови правила са от началото на ХVтт век?! Да не говорим, че българските властници се научиха да препращат законовите текстове към подзаконови актове, да ги вменяват на изпълнителната власт, тя да ги изработва, а по министерствата съответните наредби обрастват с купища нови недомислия и противоречия. Лепят се кръпки на парче - когато стане някоя беля в държавата или когато ново лоби си поръча законче. Скача се от казус на казус, без анализи, без прогноза за ефекта - до какво ще доведе даден текст, без т.нар. оценяване на въздействието. У нас просто се лустрира експертният капацитет на държавата (а тя го има), експертните анализи отиват в коша и не се използват. Мнението и възраженията на знаещите се потъпкват едва ли не с насмешка. Когато става дума за изделията на дадено предприятие, такова производство се нарича брак. А как се наричат законите, които излизат от конвейера на парламента?
Примери - бол. Сред последните скандал предизвика т.нар. закон "Пеевски" за медиите - и той ни в клин, ни в ръкав изваден от чекмеджетата и тутакси пробутан на първо четене. "За второто четене ще го допълним, ще го поправим, ще го изгладим". По същия начин поправяха, попълваха и изглаждаха "за второто четене" онзи нефелен проект, който после стана Закон за предучилищното и училищното образование, а в резултат цялата образователна система сега е хвърлена в неописуем хаос, от който учителите и директорите се чудят как да измъкнат системата с минимални щети за децата. А рИформите продължават на принципа "проба-грешка". За зулумите никой никога не носи отговорност. Сега пробутват "известни" бизнесмени да преподават във вузовете и да спасяват акредитацията им - на всичките, топтан, без оглед на конкретика, специфика и равнище на качеството им. 
Народът отдавна се гъбарка с двете дилеми: "Цаца, ама риба" - "Риба, ама цаца". Порочна е мантрата "Лош, ама закон", защото последиците от обратното - "Закон, ама лош", най-често са убийствени за съответната професионална област. А после се чудим защо България е на последните места в ЕС по всичките положителни показатели и на първите места - по всички отрицателни.
Както се казва, в началото на погрома бе законът.

     

Честита Цветница!

автор:Дума

visibility 161

До 18 градуса на Цветница

автор:Дума

visibility 141

Шести сме в Европа по заразени с морбили

автор:Дума

visibility 180

Борисов: Правим паркове, за да се събират БСП

автор:Дума

visibility 274

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 948

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 405

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 545

Демонстрации за мир в Германия

автор:Дума

visibility 225

Напрежение край Триполи

автор:Дума

visibility 247

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1380

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 897

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 1067

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ