11 Декември 2018вторник12:17 ч.

Актуално

В началото на погрома са законите

Властващите пробутват лобистки недомислици на първо четене в НС, после ги кърпят, фризират и поправят, накрая произвеждат един Франкенщайн

/ брой: 138

автор:Велиана Христова

visibility 567

Българите започнали да купуват повече бездимни цигари и затова, видите ли, трябвало да им се вдигне акцизът. Да паднеш. Хората купуват IQOS и си свиват сами папиросите, за да им е по-евтинко, пък и да намалят тютюна. Ама никой не го е еня ни за цигарите, ни за здравето, ами искат да изсмучат от джобовете ни и да спастрят още едни 30 млн. лв. в бюджета. Парите щели да бъдат за майките с болните деца. Менда Стоянова вчера направо си го каза. Което си е чист цинизъм. Целта на Цв.Цв. пък била да намали печалбата на едни фирми... Утре ще обложат и дрехите втора употреба с акциз - на основание, че оголелите българи вече масово се увиват в "секънд хенд".  
Само управляващите си знаят кое точно лоби ги натисна да вдигат спешно акцизи - толкоз спешно, че дори разчети не са успели да направят какви приходи ще им даде поправката в закона. Вкараха го в НС, после го изкараха оттам, после пак го натресоха в стария вид. За второто четене щели били да го поправят. Ей тук е зарито кучето на порочната им практика. Откакто ГЕРБ са на власт, в парламента масово се появяват лоши законопроекти, засягащи най-различни области на икономиката, културата, обществото - недоработени и пълни с нахвърляни набързо непрофесионални текстове. Тези лоши заготовки веднага минават на първо четене с желязното мнозинство на властта, след което започва едно безумно кърпене, кроене, добавяне, вадене и слагане на текстове, писани на коляно за второто четене. Половината закони се приемат в полупразна зала. Накрая се появява един законов Франкенщайн, в който същината е обрасла със всякакви текстове, които са без всякаква връзка с реалния живот, носят двусмислие, неизпълними са, дори си противоречат един на друг или са в разрез с други закони. Това калпаво изделие влиза в действие, а когато последиците станат нетърпими за съответния сектор, се пристъпва към спасителното "изменение и допълнение". От него пък колелото се завърта по същата орбита и така - до безкрай.
Вижте по колко пъти за последните години са променяни и кърпени уж новите закони. Защо ли в САЩ например и досега действат закони от времето на Линкълн, а в Англия основните законови правила са от началото на ХVтт век?! Да не говорим, че българските властници се научиха да препращат законовите текстове към подзаконови актове, да ги вменяват на изпълнителната власт, тя да ги изработва, а по министерствата съответните наредби обрастват с купища нови недомислия и противоречия. Лепят се кръпки на парче - когато стане някоя беля в държавата или когато ново лоби си поръча законче. Скача се от казус на казус, без анализи, без прогноза за ефекта - до какво ще доведе даден текст, без т.нар. оценяване на въздействието. У нас просто се лустрира експертният капацитет на държавата (а тя го има), експертните анализи отиват в коша и не се използват. Мнението и възраженията на знаещите се потъпкват едва ли не с насмешка. Когато става дума за изделията на дадено предприятие, такова производство се нарича брак. А как се наричат законите, които излизат от конвейера на парламента?
Примери - бол. Сред последните скандал предизвика т.нар. закон "Пеевски" за медиите - и той ни в клин, ни в ръкав изваден от чекмеджетата и тутакси пробутан на първо четене. "За второто четене ще го допълним, ще го поправим, ще го изгладим". По същия начин поправяха, попълваха и изглаждаха "за второто четене" онзи нефелен проект, който после стана Закон за предучилищното и училищното образование, а в резултат цялата образователна система сега е хвърлена в неописуем хаос, от който учителите и директорите се чудят как да измъкнат системата с минимални щети за децата. А рИформите продължават на принципа "проба-грешка". За зулумите никой никога не носи отговорност. Сега пробутват "известни" бизнесмени да преподават във вузовете и да спасяват акредитацията им - на всичките, топтан, без оглед на конкретика, специфика и равнище на качеството им. 
Народът отдавна се гъбарка с двете дилеми: "Цаца, ама риба" - "Риба, ама цаца". Порочна е мантрата "Лош, ама закон", защото последиците от обратното - "Закон, ама лош", най-често са убийствени за съответната професионална област. А после се чудим защо България е на последните места в ЕС по всичките положителни показатели и на първите места - по всички отрицателни.
Както се казва, в началото на погрома бе законът.

     

Влакът София-Варна излезе от релсите

автор:Дума

visibility 23

До 3000 евро за български паспорт в Сърбия

автор:Дума

visibility 102

ЕП гласува днес доклада "Станишев" за Шенген

автор:Дума

visibility 81

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 240

Мерките на Макрон не стигат, протестите продължават

автор:Дума

visibility 118

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 288

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 337

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 217

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 179

/ брой: 240

Жълтите жилетки...

visibility 191

/ брой: 240