16 Ноември 2018петък10:44 ч.

Турция работи над реактивен УБС

Изпитанията на "Хурджет се очакват през 2022 г.

/ брой: 138

автор:Георги Георгиев

visibility 340

На открилия се на 16 юли във Великобритания международен авиосалон във Фарнбъроу, турската държавна авиостроителна компания "Туркиш Аероспейс Идъстриз" (ТАИ) представи пълноразмерен макет на създавания в момента национален реактивен учебно-тренировъчен (УТС) и учебно-боен самолет (УБС) "Хурджет", предаде блогът bmpd.
Решението за създаването на такъв самолет е било взето от турското правителство през ноември 2017 г. Според първоначалните планове "Хурджет" трябва да полети през 2023 г. Предварителните характеристики на машината са: дължина 13,4 м, размах на крилете 11 м, височина по кила 4 м. Очаква се самолетът да има околозвукова скорост, което обаче поражда съмнения сред руските специалисти от bmpd. Таванът на полета му се определя на над 13 000 м. "Хурджет" фактически представлява оборудвана с реактивен двигател усъвършенствана версия на турбовинтов УТС "Хуркус".
Плановете на турската страна са самолетите "Хурджет" да заменят американките учебно-тренировъчни самолети Т-38, произведени през 60-те години на XX век. В момента турските ВВС разполагат с около 70 Т-38. Впрочем от ТАИ се надяват, че самолетите ще имат добър експортен потенциал.
"Хурджет" ще бъде използван както за подготовка на пилоти, така и за удари по земни цели, заедно с Ф-16. Освен това той може да се използва като по-евтин вариант за патрулиране на въздушните граници. За удари по земни цели той ще може да носи боен товар до 3000 кг. на седем точки под тялото, който включва както боеприпаси, така и радиолокационна станция и средства за разузнаване. Предвижда се самолетът да използва боеприпаси национално производство като противотанковата ракета L-UMTAS, производство на турската компания "Рокетсан". Освен тази ракета "Хурджет" ще може да използва други турски боеприпаси като CIRIT, TEBER, HGK, LGK, както и свободнопадащи бомби с GPS система за насочване, неуправляеми ракети, оръдейно-картечни контейнери.
Преди "Хурджет" Турция разработи и прие на въоръжение турбовитловия УТС "Хуркус", наречен на герой от Турско-гръцката война . Една от версията на самолета "Хуркус-С" е въоръжена и може да носи боен товар от 1,5 т под крилата, включително и противотанковата ракета L-UMTAS.Макет в цял размер на УБС "Хурджет", представен във Фарнбъроу
Снимка bmpd/Михаил Жердев

 

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 223

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Лидери от ЕС изразиха задоволство

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 277

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 538

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 141

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 223