26 Март 2019вторник13:16 ч.

Турция работи над реактивен УБС

Изпитанията на "Хурджет се очакват през 2022 г.

/ брой: 138

автор:Георги Георгиев

visibility 990

На открилия се на 16 юли във Великобритания международен авиосалон във Фарнбъроу, турската държавна авиостроителна компания "Туркиш Аероспейс Идъстриз" (ТАИ) представи пълноразмерен макет на създавания в момента национален реактивен учебно-тренировъчен (УТС) и учебно-боен самолет (УБС) "Хурджет", предаде блогът bmpd.
Решението за създаването на такъв самолет е било взето от турското правителство през ноември 2017 г. Според първоначалните планове "Хурджет" трябва да полети през 2023 г. Предварителните характеристики на машината са: дължина 13,4 м, размах на крилете 11 м, височина по кила 4 м. Очаква се самолетът да има околозвукова скорост, което обаче поражда съмнения сред руските специалисти от bmpd. Таванът на полета му се определя на над 13 000 м. "Хурджет" фактически представлява оборудвана с реактивен двигател усъвършенствана версия на турбовинтов УТС "Хуркус".
Плановете на турската страна са самолетите "Хурджет" да заменят американките учебно-тренировъчни самолети Т-38, произведени през 60-те години на XX век. В момента турските ВВС разполагат с около 70 Т-38. Впрочем от ТАИ се надяват, че самолетите ще имат добър експортен потенциал.
"Хурджет" ще бъде използван както за подготовка на пилоти, така и за удари по земни цели, заедно с Ф-16. Освен това той може да се използва като по-евтин вариант за патрулиране на въздушните граници. За удари по земни цели той ще може да носи боен товар до 3000 кг. на седем точки под тялото, който включва както боеприпаси, така и радиолокационна станция и средства за разузнаване. Предвижда се самолетът да използва боеприпаси национално производство като противотанковата ракета L-UMTAS, производство на турската компания "Рокетсан". Освен тази ракета "Хурджет" ще може да използва други турски боеприпаси като CIRIT, TEBER, HGK, LGK, както и свободнопадащи бомби с GPS система за насочване, неуправляеми ракети, оръдейно-картечни контейнери.
Преди "Хурджет" Турция разработи и прие на въоръжение турбовитловия УТС "Хуркус", наречен на герой от Турско-гръцката война . Една от версията на самолета "Хуркус-С" е въоръжена и може да носи боен товар от 1,5 т под крилата, включително и противотанковата ракета L-UMTAS.Макет в цял размер на УБС "Хурджет", представен във Фарнбъроу
Снимка bmpd/Михаил Жердев

 

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 285

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 58

Докладът на Мълър: Няма сговор на Тръмп с Москва

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 206

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 58