19 Декември 2018сряда00:21 ч.

Интервю

Румен Георгиев:

Породиха съмнение, че умишлено убиват района

Прокуратурата и ДАНС да се сезират за причините за случващото се в Странджа, казва депутатът от "БСП за България"

/ брой: 137

автор:Мая Йовановска

visibility 911

Умъртвяването на хиляди добичета в Странджа заради новата за страната ни и за ЕС болест чума по дребните преживни животни изкара животновъдите от региона на протести и постави много въпроси, на които все още отговорите не са ясни. Стопаните на избитите животни са отчаяни и твърдят, че паричните обезщетения са малки, защото, освен преките загуби, имат и косвени. А и не парите са това, което ще напълни стадата им отново. За района на Странджа това не е първата подобна криза. Преди около 7 години там животните бяха избити заради шап. По горещата тема разговаряме с народния представител от "БСП за България" Румен Георгиев, който е член на парламентарната комисия по земеделието и храните и на комисията по околната среда, а е и специалист по агрономия и икономика.

"С тези минимални обезщетения хората са обречени"

"Ако си бяха замълчали и местните, може би щяха да избият не 4, а 8 или 10 хиляди животни"

- Г-н Георгиев, все още няма отговор как точно е "дошла" в страната чумата. Изглежда, сякаш не се работи по този въпрос, а е важно най-малкото за вземане на адекватни мерки. А и се бяга от въпроса какво е нивото на биосигурността в страната.
- Този казус поражда повече въпроси, отколкото отговори. Може да говорим дори и за биотероризъм. И такива твърдения се прокрадват вече, и е учудващо, че премиерът не е назначил все още проверка. Учудващо е, че и прокуратурата, и ДАНС не са се самосезирали, тъй като вече става въпрос и за национална сигурност.
Унищожава се един от най-развитите и най-печеливши сектори в България в сферата на животновъдството преди 1989 г. Дали не става въпрос за умишлени действия, за икономическа война спрямо България? Това са основните проблеми. Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров призна, че има грешка, слаба организация в целия процес. Т.е. виждаме неумишлено или умишлено бездействие от страна на държавата.
За избиването на дребните преживни животни - овце и кози, в Странджанско няма никакво ветеринарномедицинско основание, няма официален писмен документ. Зам.-министърът призна, че от Брюксел не е изпратено становище или решение за такова масово избиване на вече над 4 хиляди животни. Това са цели области, в които се унищожава поминъкът. Защо не се направи анализ как навлиза тази болест в България? Не е ясно. Да, от Турция, но как? Министър Порожанов призна по време на парламентарен контрол за т.нар. джамбазлък, за нелегален внос от Турция.
- Кой носи отговорността за това? Нали нашите власти?
- Именно. Направиха щаб с министрите на земеделието и на вътрешните работи, но не виждаме от техните изявления никаква сигурност, никакви мерки, никакъв анализ за нелегален внос в България. Естествено, че правителството е виновно за това, не е виновна опозицията. Не е ясно дали са спазени регламентите на ЕС за карантинен срок, за отстояние? Как точно, по какъв начин беше взето решение за толкова бързо и масово унищожаване на огромен брой животни?
- От БАБХ казват, че избиването няма алтернатива. Но все пак, доколкото разбирам, ЕС не изключва вариант ваксиниране при поискване от страна на нашето правителство?
- Не изключва. А и няма заповед, няма решение за това масово и бързо избиване на огромен брой животни. Вижда се, че голяма част от тези стада са абсолютно здрави, клинично здрави. Трябваше да бъде добре разпитан и да се анализират фактите от ветеринарния лекар, който е открил тази болест. Как точно е взел кръвните проби? Буди съмнение защо не се изпрати паралелна проба и в Германия освен във Франция, за да се направи този анализ?
- Имате предвид, че за по-голяма сигурност изследванията трябваше да се направят паралелно в няколко независими лаборатории?
- Разбира се, поне в три лаборатории, или поне в две - във Франция и в Германия, за да видим дали ще бъдат еднакви пробите. Как така толкова бързо пробите от Франция стигнаха на следващия ден? По-принцип е необходима около една седмица, за да се извършат изследванията, а още на следващия ден след откриването на болестта от този ветеринарен лекар започва и избиването. Симптомите също будят въпроси.
Съмнявам се, че в БАБХ са останали добри специалисти. Оттам идва и проблемът, от слабата организация - както на ръководството на БАБХ, така и на специалистите. Това е факт и прибързаните действия го показаха - липса на всякакви адекватни действия. Дали са умишлени или неумишлени, трябва да се направи много бърза проверка. Затова казвам, че е необходимо и прокуратурата, и ДАНС да се сезират за причините за случващото се в Странджа.
Говори се, че след случилото се хората вече няма да се занимават с животновъдство. Не стига, че това е най-обезлюденият район в България, но така големи площи ще се освободят и естествено цената на земята ще падне. Ето още един елемент за самосезиране на службите - дали не става въпрос за умишлени действия за обезлюдяване и изкупуване на тази територия.
- Обезщетенията, които ще се изплатят на фермерите, макар и бързо, ще решат ли проблемите им? Какви ще са последиците след избиването на животните?
- Бързо започнаха да изплащат обезщетенията, защото ножът опря до кокала и обстановката в района е доста нажежена. Протестите продължават и управляващите се забързаха с обезщетенията. Въпросът е дали са достатъчни, тъй като при тази ситуация задължително трябваше целият Министерски съвет, министърът на земеделието да поискат форс мажорни компенсации за производителите, както биха направили останалите европейски държави. Много добре си спомняме и французи, и италианци, и гърци как действаха при подобни ситуации и си осигуряваха допълнителни средства от ЕК. Нашите това не го направиха, поне не съм чул за такова искане към ЕК.
С тези минимални обезщетения хората са обречени. Едно стадо не се прави от днес за утре, минават години, поне две са необходими. Само че тези хора преди 7 години с шапа, а сега - с чумата, вече са обезверени. Вероятността стопаните на тези 22 или повече стада да се занимават с животновъдство не е голяма. Половината ще се откажат, тъй като не виждат смисъл да работят усилено, а накрая целият им труд да бъде унищожен. Затова говоря за национална сигурност - дали умишлено не се съсипва цял регион! През последните години с над 1 млн. намаляха овцете, които се отглеждат в България. А знаете, че по-голяма част от вноса на месо идва от Турция и от други държави.
- Нова Зеландия и Австралия имат големи квоти за внос в ЕС.
- Отново става въпрос за икономически елементи. И тук държавата, правителството, ако беше на мястото си, щеше да направи риск анализ, а с тези прибързани действия се унищожава цял регион.
- Точно заради това евродепутатът от левицата Момчил Неков поде инициативата да се разработи стратегия за овцевъдството и козевъдството в България, който е натикан в ъгъла сектор.
- Естествено, че трябва специална стратегия. Трябва да се вземат мерки за отрасъл, който е традиционен за българското животновъдство. Такъв анализ, такава стратегия няма. Но това важи за всички агросектори. Същото е в зеленчукопроизводството.
- Май само зърно има в тази страна.
- В целия ЕС агроолигарсите по отношение на субсидиите се намират в България, в Европа няма агроолигарси. Което говори за пълен хаос, за анархия в нашето земеделие, в нашия животновъден сектор. И ако тази стратегия не се направи, ще унищожим и свиневъдството. От север наближава африканската чума. И не виждам добър изход за България, ако това правителство продължи да управлява.
- Казахте, че прокуратурата и ДАНС трябва да се сезират. Ако това не се случи, как разчитате подобно бездействие?
- Бездействието е или неумишлено, или умишлено.
- Чак след протестите властта започна да огласява детайли за случващото, а доскоро слушахме само за "успехите" на европредседателството. Преди това за проблема с чумата се мълчеше, засега признаха само за слаба комуникация с животновъдите.
- Абсолютно съм сигурен, че за да завърши този пиар за председателството, този надут балон, умишлено се забави официализирането на проблема. И после - след дъжд качулка - казусът бе изнесен в публичното пространство. Просто подцениха проблема. И той избуя от неадекватни действия. Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров каза, че са правени срещи в Ямбол, Бургас, Болярово. Ама тези животновъди са в селата. На практика той призна, че не е имало индивидуален подход, което е грешка.
- Т.е. вършили са си работата, колкото да си вземат парите - така го разчитам.
- Формално, формализъм. Това са хора, които не мислят за българското животновъдство, въобще за целия аграрен сектор, всичко се прави формално. Само че този път нещата ескалираха. Хората успяха с действията си да спасят някои региони. Ако си бяха замълчали и местните, може би щяха да избият не 4, а 8 или 10 хиляди животни.
- Сформираният от премиера щаб забрани събирането на хора в 10-километровата зона, което може да бъде разчетено като забрана за протести на животновъдите.
- Ами, логично. Като забранят събиранията в тази 10-километрова зона, ще ограничат и протестите, това е така. Но буди съмнение и самото загробване.
- Имате предвид адекватността на тези процедури? Как се извършва загробването на животните?
- Някъде се прокрадва информация, че на някои места не се извършва така, както трябва да бъде. И след това кучетата изравят част от телата, някои роми също вършели нередни неща, като изравяли труповете.
- По тези въпроси не се говори обаче.
- По тези въпроси не се говори и няма сигурност. Затова нека правителството да изнесе факти, за да се успокоят хората.
Защо профилактичният план за борба със заразните болести при животните да не се отчита пред Народното събрание? Защото виждаме какъв огромен проблем създаде една заразна болест. Защо да не се отчита как се извършва този план? Няма такава процедура, а виждаме колко сериозна е темата с биотероризма, с развитието на болестите, конкретно например с африканската чума по свинете. Това е изключително важен въпрос.
- Ще има ли изслушване на шефа на БАБХ или на аграрния министър в комисията по земеделие, която е експертният орган към парламента?
- И на миналото заседание на комисията по земеделие, и в петък на парламентарния контрол задавахме въпроси на министъра, а отговорите вече са публично известни. Но директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев задължително трябва да дойде в комисията. Ще поискаме и оставки, тъй като това е несправяне. И не само несправяне, а е изключително опасно и от гледна точка на националната сигурност. Защото унищожаването на огромен брой стада в най-обезлюдения район не само в България, а и в Европа, буди много сериозни въпроси и съмнения.

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246