20 Април 2019събота16:19 ч.

Актуално

Операция „Цацаров” - местене на пешките

Преформатирането на прокуратурата започна

/ брой: 137

автор:Ина Михайлова

visibility 3009

"Отидохме в лош коловоз... Бяхме втора община в областта, вече май сме в негативен списък. Поетапно ще се закриват структури..." С тези думи прокурор от малък град коментира иначе отминатото с пренебрежително слаб медиен интерес съобщение от Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя, новината, и без това не е от "важните" на деня. Прокурорската колегия на ВСС единодушно реши да предложи на Пленума да закрие 11 районни прокуратури в страната - тези в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград, считано от 1 януари 2019 г. Това е на първо време, преди да се пристъпи към крайното оптимизиране и окончателното въвеждане на унифицирания модел у нас.
Освен закриване на изброените обвинения, Прокурорската колегия предлага да се разкрият териториални отделения на закритите прокуратури в най-близките райони. Предвижда се разкриване на териториално отделение на районните прокуратури в Белоградчик и Кула, в тази във Видин, на Дряново и Трявна - в Габрово, на Тервел - в Добрич, на Ардино - в Кърджали, на Брезник и Трън - в Перник, на Мадан и Чепеларе - в Смолян, на Тополовград - в Ямбол.
Пленумът на ВСС, който се събира утре, ще трябва да утвърди предложението. То междувременно е изпратено за становище на правосъдния министър Цецка Цачева. Оттам едва ли ще има корекции. Как!? Да се коригира онзи, когото Те си избраха?! Слабо вероятно.
Най-сетне реформата започна, казват от прокуратурата. И дори нарекоха момента "исторически". Дали е така?
Къртовски труд, толкова сметки и аргументи, доклади и становища - за ползата от районните прокуратури, за това, че достъпът до правосъдие няма да се наруши...
Забравихме как преди време Владислав Славов, понастоящем председател на Съюза на юристите в България, а преди това зам. главен прокурор, шеф на ВАС и конституционен съдия, казваше, че максимум 70 съдилища трябва да решават всички дела. Идеята, обявена тогава за революционна, май върви към осъществяване. Не само икономия на средства, но и по-бързо правораздаване бяха изтъкнати от видния юрист като мотиви за идеята.
Все по-солидния финансов ресурс, който отделя днес държавата за съдебната власт, уви, не носи усещане за по-бърз и справедлив съдебен процес. Делата се влачат с години, натовареността на прокурори и съдии на места е огромна, а и демографията си казва думата. Обезлюдяващите райони и разликите в картината на престъпността в отделните райони също си казват думата, твърдят експертите, мотивирайки нуждата от промяна на съдебната карта на страната.
Още в предишния парламент имаше идеи за промени в Конституцията, свързани със закриване на районните и окръжните съдилища. И тук гласовете се разделиха. Едните бяха категорични, че най-напред трябва да се промени Конституцията, а след това да се пипа съдебната карта. Други застъпиха обратната теза - че ВСС може да пристъпи към реформата веднага, без да се пипа основният закон.

Конституционният съд отвърза ръцете на главния прокурор


след като Сотир Цацаров още през 2016 г. изрично поиска висшите съдии да изтълкуват чл.126, ал.1 от Конституцията, който гласи: "Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата." КС обяви, че структурата на прокуратурата не следва огледално структурата на съдилищата и не е необходимо структурно съответствие между съдилищата и прокуратурата, важното е да има функционално. Карт бланш за Цацаров.
Без драми и приказки Прокурорската колегия преди седмица единодушно предложи закриването на 11 районни прокуратури. Причините за взетото решение хората на Цацаров могат да мотивират с работата на специална комисия, доклади и цифри. Обаче. Със закриването на прокуратурата в Брезник или Белоградчик едва ли ще се улесни работата на Софийската районна прокуратура например. Как никой не помисли, преди да се пристъпи към закриване и откриване, за критерии за съотносимост между прокурори и администрация. Защото това е един от мотивите - много администрация, а малко прокурори с малка натовареност имало в нарочените за закриване районни звена. Казват, че за хората достъпът до прокуратурата няма да се промени. На практика подразделенията ще останат, но част от дейностите ще се пренесат нагоре. Не, не става въпрос за повече централизация, категорични са от прокуратурата. А за какво? И дали ще има практически финансов ефект от действието. Явно за това ще съдим по резултатите след време.
Тепърва ще се чуят много гласове, че предприетите стъпки ще затруднят достъпа до прокуратурата. Има основание, но донякъде. Все пак прокуратурата може да се самосезира, твърдят от обвинението. Да, ама в малките населени места казват, че явно така е по-лесно на онези горе. И на Цацаров лично. По-лесно се управляват 28 прокурори в 28 областни центъра отколкото стотина, че и отгоре, нали?
Илюзия е, че закриването на прокуратури ще остане самоцелен акт, прогнозират хора от системата. Според запознати първата стъпка е пилотна. Ако няма сериозен отпор, ще последва предложение за закриване на още 30-40 прокуратури. Ще ги последват и съдилища. Нищо, че от Съдийската квота във ВСС и дума не обелват в тази посока. А и, както се казва, по-малко съдилища - по-малко пари, по-малки кахъри, по-малко дела... И сега важните дела не се гледат в малките съдилища, а в областните центрове, при това дори на първа инстанция, припомнят магистрати. Хората така или иначе са принудени да се разкарват, когато делата им стигнат на втора инстанция. За това обаче ще се мисли на следващ етап.
Реорганизацията на районните прокуратури обаче поставя куп въпроси. Ако едно дело постъпи в отделението в Мадан, а системата за случайно разпределение (тя остава) го изпрати в Девин, колко време ще е необходимо, за да стигне преписката до наблюдаващия прокурор? В момента само в София понякога е необходима седмица за целта. А и приказките за мобилните магистрати, които щели при нужда да се изпращат... Те ще се командироват ли, доброволно ли ще ходят или...? А разходите на хората от град Х до град Y някой калкулира ли?
Не се ли опитват и този път да ни заглавичкват със

структурни вместо същностни промени

Толкова ли са високомерни в прокуратурата, че не си задават въпроса какво очаква обществото от тях. Конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. И не само. Това едва ли ще стане със закриването на Районната прокуратура в Трън или друг малък град. Доста по-красноречиво за работата на прокуратурата би било да покаже, че взема на сериозно всички отправени упреци, че реагира адекватно на сигналите и забележките от Брюксел например.
Промените в прокуратурата трябва да започнат отнякъде. Дали обаче преформатирането й по плана "Цацаров" няма да се окаже прах в очите? Може и да е наложително да се реформират звена по места, но има ли обществото достатъчно информация. А някакви обществени обсъждания? По тертипа проба-грешка ли ще я карат? Някой предвиди ли реакцията на местните хора, на местната власт? Сигурни ли са в независимата съдебна власт, че решенията за закриване на районни прокуратури например не са продиктувани от партийните квоти във ВСС, от зависимости и влияния на министри и депутати? Ще се търгуват ли прокуратури за училища? Или за болници? Що да не чуем и за това!
Главният прокурор бърза да размести пешките преди лятната ваканция. За да няма време за сериозна реакция. След почивката ще последват организационни стъпки за закриване и откриване на звена. Дано във ВСС да са си направили добре сметката. Да не е след година да възстановяват районни прокуратури и да се чудят и маят откъде да намерят кадри за тях. Да не се окаже, че прокуратурата ще последва съдбата на следствието. А после да дойде ред и на съдилищата. Последните, чиято дейност наистина се нуждае от оптимизация, засега са оставени на мира. Ами да! Току-виж скочили и се засегнали от приказката "ние ги хващаме, съдът ги пуска". А времето не е подходящо за подобни разпри. Наближават избори, има и важни дела, които трябва да приключат безболезнено преди вота.
Затова и изпълнителната власт много-много не се занимава с маневрите на Цацаров и сие. Сигурно всички са опиянени от предстоящата "търговия". Съдейки от опита в последните години, закриването на местни прокуратури като нищо може да се използва за изнудване на местната власт. И за сделки с централната.
Естествено, промените на съдебната карта биха заслужили аплодисменти, ако наистина целят борба с тенденцията за овладяване на държавата и с наместването на "правилни" хора навсякъде. А дано, ама надали!
Защо пак избраха погранични райони? Заради контрабанда и мигранти ли? Оттам ли ще започнат обезбългаряването? Това се чудят хората от част от населените места, на които им предстои да останат без районна прокуратура. Началниците явно гледат по-различно на "играта".


Конспирации

Иван Петров, адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура (1995-2008)


Една дребна новинка от прокурорската колегия на ВСС се промъкна някак си! Взели решение да закрият 11 районни прокуратури. Те са Бeлoгpaдчик, Kyлa, Дpянoвo, Tpявнa, Tepвeл, Apдинo, Бpeзник, Tpън, Maдaн, Чeпeлape и Toпoлoвгpaд.
Мотивите са оптимизиране на ръководството!
Какво виждам аз за истински мотиви:
1. Две трети са гранични прокуратури и то на граници с държави не членове на Европейския съюз - Сърбия и Турция. Цигари и бежанци!
2. Предложението се вкарва утре като ИЗВЪНРЕДНА точка за гласуване в колегиума на ВСС! Преди съдебната ваканция! Преди приемане на Съдебната карта!
3. Ако мине, до септември да се подготви предложение за още 30-40! Крайната цел е да останат районни прокуратури само в областните центрове, по-лесно е да шашкаш 28 човека от 168!
4. Да се закрият от 1.01.2019 г. Последната година от мандата на Цацата. Ще има 9-10 месеца да размести/намести цацарончетата!
5. Съгласно Конституцията структурата на прокуратурата следва структурата на съдилищата! Закриваме прокуратури, после ще закриваме и неудобни съдилища!
Сигурно има още "конспирации", ама ще споделя само една:
След като намести Дизеловия двигател геша от Магнаурия, Сарафа от същата школа, предстоящата капия в Спецо/т/бора на Русинова, новата надежда Братанаеврото в СГП, се започва офанзива по запълване на капиите!
Европрокуратурата вече е мираж, дали не усети, че мястото в Конституционния съд е обещано на друг?

Фейсбук

Елена Йончева: Какво още крие АПИ?

автор:Дума

visibility 661

ТЕЦ-овете искат до 108% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 277

Готвят протест срещу новите цени на тока

автор:Дума

visibility 417

Сенатор Уорън поиска импийчмънт на Тръмп

автор:Дума

visibility 2

Митинг в Белград в подкрепа на Вучич

автор:Дума

visibility 65

Експлозия избухна в центъра на Кабул

автор:Дума

visibility 58

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 1169

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 745

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ